Saturday, 19 May 2012

Aku dah tengok artikel ni dulu dalam my Metro, tapi tak ada masa nak sebarkan. Hehe.. ini antara petikan yang menarik perhatian aku.


Petikan Satu
“Dulu guru hanya mengajar dan memantau masalah pelajar, tapi hari ini terpaksa berdepan ‘permintaan lain seperti kerja perkeranian, kursus dan sebagainya.

“Justeru tumpuan terhadap tanggungjawab hakiki akan terjejas sekali gus memberi ruang pelajar bertindak sesuka hati. Ini lari dari konsep pendidikan dan tanggungjawab guru.

“Sekali gus semakin menyukarkan usaha menjadi guru yang baik dan berkaliber,” katanya.


Petikan Dua
“Masyarakat dan ibu bapa dulu sangat padu membantu guru melaksanakan tanggungjawab. Mereka prihatin sekali gus memudahkan proses pendidikan dijalankan.

“Kekurangan kemudahan bukan alasan guru mendidik pelajar menjadi insan baik dan berdisiplin. Mereka berjaya hasil didikan guru manakala hubungan juga mesra.

“Kini sudah berbeza dan menyedihkan. Guru, pelajar dan masyarakat saling bercakaran hingga menyukarkan usaha melahirkan produk cemerlang, produktif kemahiran serta jadi diri,” katanya. 


Petikan Tiga
Guru juga, akuinya, tidak boleh membandingkan kegemilangan zaman pendidikan dulu dan masa kini.

Menurutnya, setiap ruang masa mempunyai ciri latar dan pengisian peristiwa serta cabaran berbeza.


So, the conclusion is, dua perkara di ataslah yang merupakan cabaran bagi guru zaman sekarang. Zaman akan datang nanti mesti tambah mencabar dan menyiksa jiwa. FYI, bagi yang di luar sana yang menganggap kerja cikgu ni habis jam 2 petang, balik rumah tak bawa balik kerja, dan hujung minggu boleh bercuti bersama keluarga; you are wrong. Kalau rasa nak cari isteri cikgu sebab dia akan sentiasa ada untuk sambut anda pulang kerja, boleh masak sedap-sedap dan grand, bila sekolah cuti dia pun cuti; sila berhenti bermimpi.

Dan, sekarang ini cikgu prasekolah pun dah ada ijazah. Dan adalah pegawai kelas satu. So.......... just stop the negative perception.

P/S: Entri kali ini sangat emosional. Aku terasa sangat emosional. SELAMAT HARI GURU.

Saturday, 12 May 2012

Minggu Yang Sibuk

Kejohanan Olahraga dah pun tamat. Penat sangat. Sampai sakit kepala aku datang, dan masih lagi sakit sampailah sekarang. Dan tak sempat nak rehat sangat pun, exam tinggal beberapa hari lagi saja lagi, dan aku baru saja mula nak ulangkaji pelajaran.

Exam kali ni aku macam risau. Sebab terasa amat susah. Terutama subjek kimia, ala astronomi+geografi punya subjek, english, pengurusan PJ. Dan subjek Budaya dan Pembelajaran pun aku terasa macam susah saja.

Pasrah sungguhlah untuk exam kali ni.

Monday, 7 May 2012

Susah Wooo Nak Bangun Subuh..

Bangun Subuh adalah salah satu perkara yang sangat susah untuk aku buat. Memang boleh kata hampir setiap hari bangun lambat. Kalau waktu kelas, bangun pun dah jam 7. Kalau waktu cuti, memang jarang sekali bangun. Alarm ada 3, tapi masih susah nak bangun.

Itu, realiti. Tambahan lagi iman bukan kuat sangat. Sebenarnya, kekuatan iman tu adalah sesuatu yang paling penting untuk memotivasikan kita untuk beribadah. Solat Subuh ni ibadah wajib, dan memang tak boleh buat main-main.

Apa pun, aku ada baca satu artikel berkenaan bagaimana untuk bangun Subuh. Dia sertakan satu 'doodle' yang aku kira simple, tapi padat dan mudah difahami.
Boleh tengok di link bawah ni.

http://www.productivemuslim.com/doodle-of-the-month-april-2012-how-to-wake-up-for-fajr/




Selamat beramal!

Knowledge Can Never Replace Friendship

I was watching this episode of Spongebob Squarepants, where Patrick's head was replaced accidentally with a brain coral, which causing him to be too genius and left Spongebob. So, the above quote is what was said by Patrick before putting back his original head in place.

Actually, I never experience any situation involving being an idiot or leaving someone I love behind because he/she is too slow to catch-up with me. I might have several incidents, but never involve someone I truly love. I am a fast person. I will finish my business first before coming back to that person and help them.

And that, makes me realize that I don't have one of the quality to be a teacher.

Sunday, 6 May 2012

Fasa Entah Ke Berapa Dalam Hidup Aku..



Gambar aku dengan Ija dan Madi di Bukit Tinggi. Aku macam suka gambar ni sebab aku nampak chomel dalam gambar ni. Haha... aku bukannya fotogenik mahupun fotogedik. Sebab tu aku kurang berminat nak bergambar.

Jadi, inilah dunia aku dalam masa 2-3 tahun ni.

Tukar Template Blog

Langsirkalerbiru bertukar jadi warna hitam semula. Puas hati aku. Memang tak kena sangatlah nak berwarna warni dan ceria sangat. Memang bukan aku. Well, walau di luarnya aku memang berwarna-warni (nama pun cikgu, kena ceria selalu).

Sekarang nak berazam untuk keringkan hati. Entah jadi entah tidak.

Menyentuh berkenaan entri sebelum ni, yang aku terasa seperti was-was nak bertudung tu, aku cuba untuk mengecilkan saiz apa-apa yang ada. Terasa tak best. Serius. Dan aku berfikir semula, Allah sayang pada aku. Sebab tu aku tak boleh nak buat benda-benda yang Dia tak suka. Jadi, aku duk diam-diam, fikir semula. Well, nak GOJES sangat pun untuk siapa?

Orang kata, perempuan kena sopan, kena lemah lembut, kena menurut je. And I said, pedulik hapa! And so, I will not put limit on what I want to do, despite of what others will say in front or behind my back.

And I dedicate this many thanks to Madi and Ija, for being a good example for me. Haha..

Wednesday, 2 May 2012

This Hijab Thingy....

Sometimes, I feel like giving up. Maybe because of the inner conflict that I am having now. Which leads to the basic question; why I am doing this at the first time?

Secara ikhlasnya, women are so much crazy about beauty. They want to feel beautiful, they want to be beautiful, they want everybody looks less beautiful than they are. That is normal. So........ nowadays, hijab has becoming a trend. There are many types of hijab, many styles of hijab (which some I found out to be too ridiculous!), and also outfits which claimed to be hijab-friendly (and some I found out just wrapping the aurah, not covering properly according to what is in the Quran). So, as a human being, a woman (whaaaa.. aku sudah jadi seorang perempuan sekarang ini), tipulah kalau aku tak tergoda.

That, is one thing.

The other thing is, I am still the tak-reti-nak-guna-bahasa-yang-sopan kind of person. This, has been the problem since I can remember things. I grew up with a brother. Boys won't play mekap-mekap with girls. Thus, that made me a tomboy. But I don't swear. I'm just harsh.

So, that is the second thing.

The third one, I feel like a hypocrite. I mean, I can change the way I look. But deep inside, I know I am not parallel to what people see. I feel like.... this is not me.

During this several years, I looked at the mirror, not liking what I see. Pedulikkanlah about the sloppy look, or un-trendy things or what-so-ever. I was always sloppy and kutu pun sejak dulu. Nak melawa pun dalam mimpi, memang tak pandai.

The question is, should I be a bit loose than what I am now? Still following the guides as stated in the Quran, but not to be too strict to myself?

Tuesday, 1 May 2012

Ebook Reader....

Meleleh air liur tengok. Sangat-sangat mahu. Sejak aku berkehendakkan PDA beberapa tahun dulu. And why? Because each day in class, kadang-kadang terpaksa refer pada sesuatu rujukan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas berkenaan beberapa konsep. Nak buka laptop dalam kelas? No way! Hanya lecturer yang memahami sahaja membenarkan. Plus, secara logiknya students akan lebih tertarik untuk log in Facebook daripada dengar lecture.

Nak bawa buku yang tebal dan berat rasanya bukan opsyen yang menarik. Come on! It's digital era! And I am really fortunate to have a small notebook yang sangat useful. But, yeah... to read something else semasa waktu senggang atau sementara menanti sesuatu, dalam kereta, atau semasa rehat; again, to bring such heavy and bulky book is not an interesting option. And this notebook distracts people. Online.... songs..... blogs....online retailers...........

Baiklah, manusia memang selalu tak pernah rasa cukup. Tapi zaman berubah. Kalau dulu, ada telefon bimbit adalah sesuatu yang sangat WOW!! Sekarang telefon bimbit dah jadi benda biasa. Sekarang zaman tab, zaman tablet. But actually, it looks weird when seeing people putting that 10 inch thing pada telinga sebab nak call orang. I've seen that once, and I hope I will never see it again.

And actually, other than financial problem, aku risau bab security sebenarnya. Reading in a public, using real book, is of course safe. No one will ragut the book. Tapi kalau gadgets ni... faham-faham sajalah kan.

As I was browsing about ebook reader ni, I realised that this thing is quite new, means that the technology is not quite advance. So, I guess I need to wait for several years for it to be a bit mature-lah lebih kurang.

I already had my eyes for Nook Tablet. A bit large, yes. The large size is the one that makes me fell in love with it. Kindle is nice too, because of the large collection of ebooks one can get through Amazon.

--------------------------------------------------------------------------------------------

I think my eyes are getting worse. Maybe because of the hot weather. Mata jadi kering. Walaupun silau macam tak melampau sangat dah, tapi mata mudah jadi cepat letih.