Thursday, 31 October 2013

Cemburu

Aku selalu rasa macam a loser. Dikala sahabat dan kenalan sedang berada di puncak kerjaya, menjadi seseorang individu yang profesional and doing well in life, tengok diri sendiri yang masih terkedek-kedek nak habiskan degree; rasa cemburu selalu menjelma. Nak kata menyesal dengan keputusan dulu, memang ada tapi for good thing taklah kuat sangat penyesalan tu. Always have to tell myself yang ini adalah yang terbaik, dan juga natijah daripada salah dosa kehidupan dulu. 
Susah nak jadi positif ni.

Bagaimanapun, aku rasa nikmat hidup sedikit ditarik. Susah jugalah nak ada perasaan gumbira seperti dulu. Mungkin telah wujud satu persepsi dalam diri ini yang menyebabkan aku risau tentang appearance for example (ini yang sangat jelaslah) yang membuatkan aku asyik fikir nak duit saja sebab nak beli itu ini. Ekekekekekeke..
Tapi, kesannya melibatkan hati. Dalam hati akan sentiasa rasa tak cukup. Dah mula nampak penyakit hati mula nak merebak. Bila rasa tak cukup, mula rasa kedekut, rasa nak bolot dan memonopoli harta.

Berbalik kepada cemburu, aku cemburu dengan keriangan dan passion yang ada dalam masa 5 - 6 tahun lepas. For instance, I can be happy to just listen to a song. I would sing and dance (not really dance-lah, more to rocking my body following the melody), and can listen to the same song for quite some time. Walaupun lagu tu lagu yang sedih. Lebih-lebih lagi lagu yang rancak... metal ke...best pe headbanging.
Sekarang macam kurang soul. Hehe..

Andai dulu, dapat satu shot yang menarik, akan rasa excited dan berbangga dengan diri sendiri yang dhaif ilmu fotografi + kamera yang dhaif juga. Sekarang, tak berapa nak ada perasaan. 

And I was happy with jeans + simple t-shirt + selipar. Sekarang, banyak fikir kalau aku pakai macam ni, tak sesuai as a girl, kalau pakai macam tu nampak macam makcik sangat, kalau pakai macam ni tak proper pula. Tapi lastly macam makcik jugalah gayanya. Me trying to be mature la konon. (Sometimes I hate people assuming aku budak baru habis sekolah, jadi berpakaian macam makcik taklah menjadikan aku nampak semuda itu).

And maybe lastly, I was not really feeling bad to be the worst in class. Memang aku slow pun, tak berapa nak bijak dan kuat ponteng kelas. Orang kata apa pun, naik pejabat berulang kali; still tak berapa nak kisah. Rasa relax dan tak down... in short, still happy.
Sekarang ni, perasaan macam orang marah tu sangat kuat. Kalau tak dapat nak datang kelas atau event (tertido ke, tak sihat ke, malas ke, ada hal penting lain ke), macam rasa berdosa sangat pula. Untuk kelas tu, perlulah rasa bersalah. Kalau event yang sepatutnya perlu ada option tak perlu hadir pun tak mengapa, pun rasa macam tak best kalau tak datang. Orang soksek belakang of course ada. Tapi kenapa perlu kisah sekarang tapi dulu tak kisah pun.

Growing up membuatkan aku jadi lain ke?

Monday, 28 October 2013

Aku Rasa Macam Muda Semula

Sedang buat perangai orang bujang, ie. membuta, mengadap skrin lama-lama dengan penuh minat, tak nampak perbezaan antara bilik kemas dengan bilik bersepah.

Somebody said aku berfikiran matang (pfffttt!!). Terima kasih pada yang berkata demikian. Aku rasa aku lebih banyak mengulas daripada menunduk dan berkata 'ya'. Mungkin kerana cara pembelajaran sebelum ini yang menggalakkan berlakunya proses berfikir di kalangan pelajar yang mengizinkan pelajar bersuara di dalam kelas untuk merancakkan pembelajaran (sesi ini bukan dirancang oleh tenaga pelajar tetapi berlaku secara spontan) dan menyebabkan pelajar lain memperolehi 'a point to ponder', I tend to question almost everything before accepting something. (Sila tanya mereka yang pernah berada di sebelah aku untuk pengesahan).

Orang muda perlu lebih kritikal dalam pemikiran. Dunia pendidikan kini (even in Malaysia) menggalakkan proses berfikir aras tinggi. Don't ask about is it true or false ONLY. Ask why is it true, or why is it false. Biarkan malu seketika di dalam kelas sebab jawapan kita memalukan, tidak tepat, mengarut; sebab itu yang akan buat kita belajar.

Dan apa saja isu yang berbangkit di dada akhbar, jangan dipercayai 100%. Cari maklumat lain daripada sumber lain; daripada pihak yang menyokong dan yang menentang. Then buat penilaian sendiri and draw your own conclusion. Barulah tak jadi lembu yang mudah ditarik hidungnya.

Anyway, satu pihak tak semestinya sentiasa dipihak yang benar dan satu pihak tak semestinya sentiasa salah. Begitu juga aku. Kot nak pakai apa aku cakap, pakai la. Kalau rasa sampah, buang saja jauh-jauh.

Sunday, 27 October 2013

Cerita Setiap Hujung Minggu

Jadi weekend housewife, sejak 5 bulan yang lalu; sangat menyedihkan. Itu pun rumah cik abang dekat, dalam setengah jam saja kalau pandu 60 km per jam.

Balik rumah, kalau abang ada baguslah. Kalau dah kerja, kemas bilik. Basuh baju yang ada dalam bakul kotor, susun baju yang dah dilipat. Kalau rajin sikit, sapu sampah. Lepas asar terus menapak turun ke kolam; memancing. Petang dalam waktu maghrib, abang balik sekejap untuk makan, temankan. Lepas isyak terus tidur, atau duduk melepak dalam bilik tunggu abang balik atau tertidur tunggu abang balik kerja yang tak menentu waktu pulangnya.

I pity myself. Masih tak dapat nak adjust hidup walau dah 5 bulan. Meaning, tak berapa produktif sangatlah hidup. Weekdays pula mengira hari nak balik rumah.

Rasa macam pungguk merindukan bulan selalu. Asyik menunggu bulan jatuh ke riba, nak terbang ke sana tak berdaya. Ecehhhhh!!!

Makanya, banyak kerja tak terlangsai, dan tak berapa nak kisah dah tentang benda-benda lain. Asyik rindukan bulan saja kan?

Nasihat untuk adik-adik yang tengah belajar tu, kalau nak kahwin dan konon duduk berjauhan, hanya jumpa hujung minggu; kuatkanlah iman. Jangan sampai pelajaran dan hidup terbengkalai. Aku tak apa lagi, masih lagi cool walau tak berapa nak teguh sangat dah ni. Dah berjauhan sejak 8 tahun yang lepas. Ecehhhhhhhh lagi sekali!!!

(Teringat kenalan lama yang ada beberapa orang jadi surirumah hujung minggu, mungkin ada yang jadi surirumah hujung bulan sahaja. Dalam keadaan begitu, ada yang sedang sarat, ada yang beranak-anak kecil. Kot jadi pada aku, mau hari-hari nangis.)

Peperiksaan akhir dah nak menjelang. Aku sangat hargai kawan-kawan yang masih lagi sempat mengendalikan kursus, event dan sebagainya dalam masa suntuk nak exam begini. Jasa dan pengorbanan saudara saudari sangat aku kagumi. Semoga saudara saudari dipermudahkan urusan dan diberikan kerehatan yang cukup untuk exam akan datang ini.

Hujung minggu ini aku balik lagi. Ulang rutin yang sama. Tambah sikit drama dan airmata. Dan berharap dapat talapia yang diidam-idamkan sejak beberapa bulan yang lepas.

Okay, aku nak jadi pungguk dah ni. Selamat malam.

Friday, 30 August 2013

Makin Malas

Orang kata, bila kita susah sangat nak dapat sesuatu tu, kita akan usaha lebih kuat untuk dapatkan. Contohnya la, kita nak sangat lulus satu killer paper tu. Jadi kita usahalah sedaya upaya sanggup tak makan tak tido masa malam periksa, konon nak lulus.

Dah lama tak dengar dan guna perkataan 'killer paper'. Dulu selalu guna untuk describe papers untuk further maths.

Makin lama rasa makin luntur semangat untuk berada di sini. Learning things is good, lagi seronok kalau belajar perkara yang kita suka. Tapi lebih bermakna jika perkara yang kita belajar tu memang diperlukan sepanjang hidup.

Frankly, I hate academic papers. Dan bila kena baca selalu macam sekarang ni, memang at the brink of vomiting. Well, maybe because of the aspect of the papers kot, yang bukan dalam lingkungan kecenderungan aku.

After 4 years in here, even selepas habis praktikum, I don't think I still have the passion to be a teacher. Pernah juga bercerita dengan seorang sahabat tentang hal ni.
'Sepanjang praktikum, rasanya kita fokus pada observation daripada nak mengajar budak dengan betul.'
Everything we do during practicum is to please the lecturers. Tapi alhamdulillah, aku pernah dapat pensyarah penyelia yang menyelia baik-baik, yang tak kondem kalau mengajar tak berapa pandai sebab 'awak pelatih lagi' dan 'asal objektif tercapai, budak seronok, kira awak dah berjaya la tu'.

Pernah seorang guru pembimbing aku 'nasihat'. Katanya, 'Awak buat gempak-gempak. Lepas posting nanti boleh awak nak buat gempak macam ni?'
Maksud dia bukan nak suruh kita jadi pemalas bila jadi cikgu betul nanti. Maksudnya, tak perlulah nak beria sangat masa praktikum. Buat yang selogiknya seorang manusia biasa mampu buat. Hidup sehari 24jam bukan semata-mata fikir untuk buat ABM saja. Sebab bila lepas posting, kita takkan mampu nak buat ABM dan aktiviti yang hebat macam masa praktikum dulu.

Recently, ada seorang lecturer yang sebut pasal masa depan nanti dalam 5 tahun akan datang dia nak kami sambung belajar ie sambung ke peringkat master. I thought a lot about my life. About what I actually want to be. Don't mind being a teacher. But different subject, please. I would love to make a second degree. In maths. I want to teach addmaths. Badly. Biar pening kepala dengan perangai budak sekolah menengah. Tak kisah. Biar gila belajar statistics (part ni memang aku tersangat lemah). Tak kisah. This is where my passion lies all these years. Numbers.

So, kalau ikut hati, mati. Sekarang ni taklah sampai mati nak describing things for all the assignments and exam questions. It's just not my thing. I hate it. I hate it so much.
Dan bila kita benci sesuatu, sekuat mana pun kita usaha, susah untuk kita berjaya.

Dan aku pun jadi semakin malas, walaupun deadline dah semakin dekat.

Friday, 2 August 2013

Changing....for good?

Dalam setahun dua kebelakangan ni, aku rasa macam sangat banyak membazir masa. Terutama untuk tidur. Dan kemalasan yang ada ni, macam susah sangat nak kikis.

Dan semua ni berlarutan sehingga saat orang berebut mengejar 10 malam terakhir Ramadhan. Malam tadi, aku berbaring sambil berfikir. Apa yang dah aku buat untuk kebaikan diri dan orang lain hari ini? Semalam?

Kadang terasa, aku sangat pentingkan diri. Sayang dan cintakan sesuatu yang tak pasti lagi akan kekal. All should be treated accordingly, based on its priority. Tapi, salah mencurahkan kasih boleh menyebabkan ramai yang tersisih. Haha..

Aku sedar, bila dah berumahtangga ni, rasa macam kesuntukan masa. Jadi, bila ada masa free tu, terus nak berehat sepuasnya.

Dah berapa lama Al-Quran tak diselak? Dah berapa lama tak membaca buku? Dah berapa lama tak buat sesuatu yang produktif?

Semua terkorban atas dasar penat. How pathetic is that?

Friday, 10 May 2013

Aku Rasa Macam Orang Boleh Baca Fikiran Aku

Manusia kebanyakannya bertopeng. Ramai yang menyembunyikan perasaan di sebalik wajah masing-masing, tak kiralah perasaan itu bagaimana. Ramai yang menyembunyikan pendapat sebenar, contohnya apabila berada dalam situasi berdepan dengan orang yang digeruni atau disayangi. Contohnya, kita sebenarnya sangat marah pada guru kita, tapi bila dihadapannya kita masih bersikap mesra, hormat dan taat. Kan?

Sebenarnya, aku sedang kebosanan. Menghadap buku Bimbingan dan Kaunseling Kanak-Kanak ini selama beberapa hari ini, bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Teringat kata-kata seorang kenalan semalam, 'Nak jadi seorang guru kena ikhlas. Kita kena kuasai ilmu psikologi kanak-kanak, supaya kita dapat pegang budak tu.'

Sejak aku tahu berkenaan kaunseling, aku memang elakkan untuk berdepan orang yang bernama kaunselor. Aku tak suka orang 'baca' diri aku. Well, aku memang banyak topeng. So, what? I need to show something nice to avoid people knowing my 'dark side'. Tak naklah jaja benda yang tak elok tentang diri aku, apatah lagi peristiwa silam yang tak elok. Kan?

Tapi aku tak nafikan bahawa kaunselor merupakan seorang yang hebat. Kuasa seorang kaunselor memang hebat, bermula daripada meyakinkan seseorang untuk bercerita hal peribadinya, sehinggalah seseorang itu dapat memandang ke hadapan dengan yakin dan mampu untuk meneruskan hidup dengan normal. It needs skills. Dan jika seorang amatur, atau seseorang yang kuat mendesak, cuba untuk membantu seseorang yang sedang terkapai, alamatnya yang terkapai tu akan tenggelam. Seriously.

Apa yang aku belajar dalam subjek ni, untuk nasihatkan seseorang kita hanya perlu bantu seseorang itu untuk fikirkan alternatif dan juga akibat sekiranya tindakan itu dan ini dilakukan; jangan paksa seseorang itu untuk ambil tindakan yang KITA FIKIR terbaik untuknya.

Mungkin tindakan kita boleh menghancurkan hidupnya. Kan?

Friday, 3 May 2013

Entri Pertama Dua Ribu Tiga Belas

Bismillahirrahmanirrahim..

Punyalah lama tak update blog ni. Well, tak kisahlah. Macamlah orang rajin sangat nak baca. Aku tulis ni pun, nanti aku sendiri juga yang baca. Tapi, kalau ada yang baca, alhamdulillah. Tapi, tak banyaklah benda yang anda semua dapat kalau baca pun. Just personal opinions, omelan kosong saja yang banyak.

Jadi, sekarang dah pun masuk bulan Mei. Banyak perkara yang dah berlaku dalam beberapa bulan sejak 2013 menjelma. Antaranya, praktikum 3 bulan yang menyiksakan (sebab kena ajar Bahasa Inggeris). Aku pun dah kurangkan life depan laptop dan lebih fokus kepada hidup realiti bersama manusia. So far, agak bagus kehidupan sekarang. Kawan-kawan pun aku tengok ramai yang dah kahwin, dah beranak pinak.

Tahun 2013 aku melihat orang berduyun-duyun guna 'smartphone' di sekitar aku. Adik aku yang baru 12 tahun pun dah ada galaxy y. Dan fenomena sekarang, ramai dah follow Twitter, online all the time, tablet laris di pasaran,........ ramai dah student IPG sini yang berkereta, including me. Sejak mula berpraktikum, sejak itulah berkereta. Daripada gagap bawa manual, sekarang ni boleh tahanlah. Duit Abah juga.

Cakap tentang internet ni, laman sosial contohnya, ramai yang masih lagi gila. Gila 'likes'. Hehe.. Bagus laman sosial ni, sebab mudah nak update tentang kawan-kawan. Bagus untuk orang-orang yang 'introvert' nak berkomunikasi. Kalau cakap face-to-face macam janggal je, nak pandang muka orang pun susah apatah lagi nak keluar suara; so laman sosial ni banyaklah membantu meningkatkan keyakinan seseorang.

Tapi yang tak bestnya, bila nak borak secara realiti, ramai duk ralit dengan telefon masing-masing. Kadang-kadang balik rumah, mak ayah nak juga berborak, bermesra dengan anak-anak yang sekali sekala je balik. Tapi anak duk asyik dengan telefon. Dulu aku macam tu jugalah. Ralit dengan gajet, nak keluar bilik susah, kalau keluar bilik pun telinga mesti sumbat 'earphone'. Akhirnya, mak ayah terguris hati. Dulu tak faham. Sekarang ni baru sedar.

Tukar topik sikit. Lagi dua hari, pilihanraya ke 13 akan berlangsung. Tepi jalan memang penuh dengan bendera, banner dan sebagainya (roket, kereta kebal, kapal selam, etc). Aku berharap ramai yang tetap waras sepanjang tempoh minggu pilihanraya ni. Everybody has their own opinion, which can be right or wrong. Dah namanya pendapat. Yang baik jadi tauladan, yang buruk jadi sempadan. Jangan kira periuk nasi sendiri saja; setakat dapat imbuhan sementara tu tak menjamin seseorang itu boleh memimpin. Fikir dengan waras, dan bertindak dengan waras.

Lastly, Happy Teachers Day. Dan Selamat Pengantin Baru.