Tuesday, 20 December 2011

Bila Sudah Lama Otak Kurang Berfikir

Membaca. Sesuatu yang sukar dilakukan bagi mereka yang jarang melakukannya. Dan ramai juga membaca, tapi lebih kepada bahan-bahan yang ringan seperti komik ataupun novel remaja.

Bahan bacaan yang agak berat, mahupun yang ringkas tetapi padat isinya, jarang disentuh kecuali mereka yang mahupun ilmu atau pengajaran yang terkandung di dalamnya. Dan sudah semestinya bahan-bahan seperti itu tidak mudah untuk dihadam. Bukannya seperti bahan bacaan ringan yang boleh dibaca banyak-banyak.

Maka, pendapat aku, bukanlah kuantiti itu yang menunjukkan perkembangan tetapi apa yang kita perolehi melalui bahan itu. Contohnya, ramai yang mahu anak-anak khatam Al-Quran, kalau boleh dari kecil lagi. Kiranya itu menunjukkan anak itu pandai membaca dan punya ilmu. Tapi berapa orangkah yang benar-benar mengerti dan mengamalkan apa yang dibaca? Berapa orangkah yang 'pandai' membaca Al-Quran malah dengan lagu dan tarannum yang indah, tetapi aurat pun tidak ditutup, solat pun sekali sekala, mulutnya celupar dan penuh kata-kata carut, ibu bapa pun tidak dihormati?

Perkara ini mungkin terjadi pada kita. Tidak kiralah bacaannya seperti mana pun, waima melalui serangkap lirik lagu sekalipun, ataupun melalui buku bacaan kanak-kanak, ambillah pengajaran yang ada. Manusia ini bijak, punya akal. Melalui bahan yang baik dia boleh mengambil pelajaran, melalui bahan yang buruk pun dia boleh mengambil pelajaran.

Pilihan terletak di atas tangan kita.

Saturday, 3 December 2011

I Fail..But I'll Start All Over Again

Banyak kali gagal. Whenever I see something that is not desired, not to me only but also out of norm, I feel that I fail to do my job as said in the Quran, 'amar makruf nahi mungkar'.

Recently I was upset due to some misunderstanding. I feel like... giving up. Then I remembered I used to say and write this lots of time; ajak benda baik mesti orang marah punya. Nabi pun sampai kena balik taik. Ini takat tegur benda-benda remeh.

So, cermin diri semula. Bila dah merungut ni, meaning tak cukup kuat lagi iman. Lemah sangat. Orang marah mesti rasa kita ni bukan baik pun ada hati nak tegur-tegur orang. Ataupun cara kita tak betul. So, go and fix yourself, and never give up. Start all over again. Lagipun manusia tak mampu nak bagi perasaan baik terus masuk dalam hati orang tu. Itu kuasa Allah.

As I told Mak, kita doa lagi. Buat apa yang kita mampu. Lagipun bila dengan sungguh-sungguh dan perasaan sayang, insyaAllah Allah makbulkan. He knows everything.

And that's why I keep relaxing in this chaos that is happening now.

Friday, 2 December 2011

Kenduri.....

It hurts actually, but also with lots of happiness. How to describe eh? I am of course happy for my friends, but at the same time, feel so sad because I don't know when mine is gonna be. Being denied twice of engagement and once of marriage, I used to blame everybody. But now I realize, if it is not now, it will be in the future, insyaAllah. Oh great! Now I'm one of the good positive guy who always looks everything at the bright side.

Actually, since last year I got personal invitations; either by the groom or the bride. But I never go to any last year, and early this year, because of the transportation, and also the location is out of my bound.

Sighhh..

Anyway, this coming kenduri is one of the most exciting I'm expecting it to be. It has quite a huge of surprise element in it; that's why it is exciting.

So, I am happy. I'm happy at home, I'm happy because of the holiday' I'm happy because I don't care anymore of the 'homework', I'm happy for my friends, I'm happy because I have lots of my love ones around me; I'm happy about everything.

So, brace yourself dude! It's kenduri time!!!

Friday, 25 November 2011

Dan....Begitulah!

Aku berkali-kali ingatkan diri, hidup ini bukan macam drama. Ada masa bahagia, bahagialah sangat. Sampai babak lain, berduka pula. Hidup ini, campur gaul segala bahagia derita tertekan masam manis semua ada dalam satu babak. Jadi tak kisahlah apa pun, be positive dan doa banyak-banyak moga Allah permudahkan.

Banyak perkara yang ingin aku perkatakan, seandainya aku menulis sesuka hati sahaja. Tapi bila ditapis oleh akal, cerita-cerita panas mahupun peribadi, tak cerita pun tak apa kalau tak memberi pengajaran pada orang lain.

Kali ini, aku nak bercerita tentang putus asa. Aku ada bisnes, kecil-kecilan. Buat gelang, secara spesifiknya daripada manik-manik. Dan aku serahkan pada Mak untuk dijual. Buat masa sekarang, perniagaan macam tak bergerak langsung, bermula selepas Aidilfitri lepas. Dan selepas Aidilfitri, aku pun agak sibuk dan tak terfikir langsung nak gerakkan perniagaan aku ni.

Tadi, aku berfikir sejenak, patutkah aku hentikan? Persaingan sangat tinggi, dan modal pun tak lepas lagi. Nak berkreatif pun seperti kehilangan idea (tapi sempat lagi buat 2 gelang..hehe..). Banyak idea untuk berniaga. Dan yang terutama sekali ialah perniagaan pakaian bundle. Secara seriusnya, banyak pakaian yang masih elok tapi dah pun disimpan di bawah katil secara besar-besaran (penuh 2 katil saiz queen) sebab sudah tak muat dipakai. Malangnya, ibunda tidak bersetuju.

Dalam setahun ni, banyak sangat fikir tentang duit. Boleh kata, sampai fikir tak nak makan (sebab banyak duit habis pasal makan, dan saiz badan tak menunjukkan langsung banyak mana duit tu digunakan). Dan cara yang sesuai untuk berduit ialah berniaga. Tapi, begitulah, jenis orang yang kurang bijak dalam berniaga ni, begitulah jadinya.

Memikirkan lagi masalah berkaitan dengan hutang keliling pinggang. Kalaulah boleh nak forward masa sehinggalah semua hutang tu dibayar. Tapi tak boleh. Kena lalui juga jerih perih dan dugaan yang menggegar otak dan segenap saraf sehingga tiba waktu itu. How unbearable!!

Tapi ingat semula, usaha itu yang menjanjikan pahala, bukan hasilnya. Jadi nak dapat banyak pahala, especially redha Allah, dan semestinya syurgaNya, bear everything that will come. Baik atau buruk, semuanya adalah demi kebaikan kita. And here, once again, be positive.

Dan masalah sakit hati tengok artis Muslim dalam TV dah tak ada beza dengan orang bukan Islam (dari segi pakaian dan kelakuan), cerita TV yang pointless yang terpaksa dihadap saban hari, budak-budak yang liat sangat nak ajak solat, dan diri ini yang selalu saja susah nak ikhlas buat apa-apa; mesti semuanya ada cara untuk atasi.

Dan aku percaya, apa-apa yang kita nak ubah, mesti mula dari diri kita. Bukan orang lain. Tapi orang lain boleh berubah daripada diri kita. Jadi, begitulah!

Wednesday, 9 November 2011

Life Hectic Kononnya

Hehe..merenung saja kotak barang kemas (yang takde emas pun) di hujung meja. Tak usik. Kalau usik pun, bahagian kerongsang kecil saja. Itu pun pakai yang sama saja saban waktu. Tak sempat nak memilih-milih rantai tangan, atau kerongsang fancy sikit yang besar-besar nak dipadankan dengan baju atau tudung. Cincin tak usah cakaplah. Memang dah lama pakai cincin yang sama saja.

Wahhhhh!!

Tiba-tiba aku terfikir sesuatu. Aku macam dah tak tomboy sudah!! Ekekekekeke...

Nak pakai seluar pun kadang-kadang fikir banyak kali. Pelik juga, bila hari ini tiba-tiba aku bandingkan dengan aku yang dulu. Then fikir-fikir, mungkin berkat duduk maktab ni, aku jadi perempuan. Dengan kasut wanita (tak berselipar dah, atau sport shoes, atau snickers), handbag....... Cuma yang slek sikitnya, aku masih lupa nak berbedak. Hehe...

Okay, kiranya aku macam suka nak melawa la juga sekarang ni.

Tapi sejak baru-baru ni, bila duduk rumah seminggu, dan jarang ke kelas dah sebab minggu ulangkaji dan minggu exam, aku jadi malas sikit. Apa yang ada tu, aku pakai sarung saja. Konon tak ada masa sangatlah. Memang tak ada masa sangat pun; masa banyak untuk tidur. Sedar-sedar orang ajak makan, atau sedar-sedar ajak balik kampung, atau sedar-sedar ada orang datang rumah. Kelam kabut jugalah. Jadi menyarung saja apa yang ada.

Sekarang nak berazam, nak nampak kemas, teratur, tak selebet sangat, dan yang pastinya kena cool.

OOOOOOYYYYYEEEAAAAHHHHH!!!!

Sunday, 6 November 2011

Aidiladha 2011

Aku teringat satu tulisan oleh Ustaz Hasrizal di laman web beliau, bertajuk Aidiladha: Satu Kekurangan Seribu Kelebihan yang pernah aku baca tahun lalu. Benar, Hari Raya Aidiladha kurang meriah disambut di Malaysia, kecuali di negeri Kelantan. Tapi kemeriahan yang kurang itu, andai tidak diselubungi dengan dosa dan maksiat seperti kebiasaannya Aidilfitri, adalah lebih baik.

Aidiladha ini kami sambut dengan sederhana sahaja. InsyaAllah malam nanti ada kenduri arwah dan tahlil. Petang tadi kami sekeluarga besar membakar lemang, mengacau dodol, membuat rendang dan kuah kacang. Penat juga walau aku buat sikit saja kerja. Tapi masih terasa meriahnya bila beramai-ramai dengan keluarga.



Dan menjelang hujung tahun ini, sinonim dengan musim perkahwinan, ingin aku ucapkan Selamat Pengantin Baru untuk sahabat-sahabat yang bakal melangsungkan pernikahan:

Anis dan Izzudin

Lanun dan Muna

Kak Ain dan Ade

Jeli dan pasangan

Fuzah dan pasangan

Mira dan pasangan

Dan tak lupa juga untuk Tina dan pasangan. Tak tahu nak wish perkahwinan Hindu macam mana. Hehe...



Kepada semua sahabat, yang jauh dan dekat, sahabat sedari kecil, sahabat di SK Batu Talam dulu, SK Muhammad Jabar, SK Clifford, SK (P) Methodist, SMK Clifford, SHAH, Kolej Matrikulasi Pahang, KYUEM, Cardiffians, sahabat sekitar UK dan Ireland, sahabat di IPG Tengku Ampuan Afzan dan sesiapa yang mengenali;

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Tuesday, 1 November 2011

Thumbnail Video Yang Secara Tiba-Tiba Membuatkan Aku Terpana

Sedang merewang-rewang bahagian movie dan drama, tersempak dengan satu folder bernama 'Video Rakam Sendiri'. Bila aku buka folder, terpampang beberapa thumbnails. Dan salah satu daripadanya, membuat aku terpana sekejap. Dan aku terus tutup folder tu.

Thumbnail tu, ada Wan sedang baring di atas katil tepi tingkap, tempat biasa Wan, dan Pak Long duduk di tepi katil, atas lantai. Video raya tahun lepas.

I am okay as long as I don't see any of her photo. Bila dah tengok, rasa sebak semacam.

Terasa macam dia masih ada. Tiap kali aku balik rumah Wan, aku masih rasa dia ada. Tapi hakikatnya, tempat dia dah tak ada. Katil tu dah tak ada. Tingkap pun dah tutup. Gelap saja bahagian tu.

Sudah tak ada hari yang aku balik, jerit kuat-kuat 'Wan!!! Peace!!' sambil tunjuk simbol 'peace' pada dia, dan tengok dia senyum.

Sedih tiba-tiba malam-malam begini.

Sunday, 30 October 2011

Orang Yang Kaya Memang Kaya

Baru selesai menonton satu rancangan yang memaparkan hotel atau tempat penginapan yang bertaraf 5 bintang. Dan rancangan kali ini mengisahkan percutian safari di Afrika. Bila aku tengok 'hotel khemah' yang disediakan, sangatlah hebat. Dengan sofa, katil empuk, shower dan tandas yang lengkap! Dalam khemah!

Terasa macam, orang yang banyak duit memang mampu nak habiskan duit untuk tidak merasakan ketidakselesaan hidup ketika ke lapangan seperti di padang rumput safari Afrika.

Dan kemudian, hotel yang dipaparkan adalah di Dubai. Bayangkan, dinding mozek bilik air dibuat daripada emas!

Terasa seperti...... dunia apa ini?

Friday, 28 October 2011

IKEA...I'm Loving It..So Much!

I just browsed over IKEA's website, in the small space pages. And I felt... I should show Mak this website.










And, maybe I can do something to my own room at maktab; how to fully utilized that small space into something that can fit all my things.

Ohhh..creativity, come to me cepat!!

Tuesday, 25 October 2011

Tukar Topeng Muka Sekejap

Ouhhhh... seriously kepala otak ting-tong. Emosi pun apatah lagi. Makanya bila takde benda sangat nak buat sekarang ni (buku tak bawa balik rumah jadi tak dapat nak study; kalau bawa balik pun macamlah study). Aku boleh lupa yang aku sorang saja yang cuti panjang. Jadi nak merayau ke, buat projek ke, tinggal angan-angan saja. Jadi patut ke aku balik maktab hari ini sebab bosan sangat. At least, kalau kat maktab boleh juga nak berpoya-poya merewang setiap hari sebab ada alasan untuk keluar bandar untuk makan.

Sini? Nak drive dalam bandar? Hohoooooo.... kurang berani lagi dengan kereta berstatus manual ni. Kalau terpaksa aje baru aku buat.

Tahun depan nak praktikal. Nehiiiiii.. serabut deh! Entah macam manalah agaknya. Nak buat lesson plan pun aku terkial-kial lagi. Idea pun tak banyak (malas nak google). Tapi fikirkan, tak lama lagi settle degree ni. Tak kisahlah first class ke, ape ke. Bukan itu apa yang aku kejar. Jealous tu memang ada. Tapi memandangkan kesungguhan aku, aku tahu tahap aku dimana.

Okay, mari sambung bersentimental semula.

Jiwa Bersentimental

Selalu, bila aku duduk sorang-sorang, fikiran melamun pada masa silam. Hidup memang ada indahnya. Sedih, tertekan atau tidak tenang seperti mana pun, masih ada indahnya.

Dan aku rindukan keindahan itu. Tapi apakah segalanya yang baik sahaja yang akan kita dapat. Selalu dalam seharian, pasti ada yang tidak enak untuk kita terima. Bagaimana kita nak hindarkan ketidakenakan itu? Tidak akan tidak dapat nak kita hindarkan.

Dan aku kesalkan ketidakenakan itu, yang aku selalu tewas dalam menghadapinya.

Dan juga, kekacauan yang dulu saban hari aku alami, masih lagi aku alami kini. Dan kesedihan pun melanda.

Buruk sangka pada diri. Itulah yang selalu aku rasakan.

Dapat lagikah untuk aku bawa jiwa aku ni?

Aku bukanlah seorang yang baik pun. Aku selalu buat salah. Aku selalu buat orang marah, selalu menyusahkan orang lain. Jadi aku memilih untuk hidup sendiri.

Aku bukanlah seorang yang sensitif dengan orang lain pun. Hati keras, sukar nak bersimpati. Maka aku tak mahu orang berasa hati. Jadi aku memilih untuk hidup sendiri.

Dan bila aku ingatkan 'dia', aku bukanlah seorang perempuan yang baik dan bagus untuk menjadi seorang isteri pun. Banyak kali aku fikirkan untuk tamatkan segalanya. Dia layak untuk dapat seorang isteri yang lebih baik dan bagus berbanding aku; dari segi rupa, peribadi, kelembutan, kesopanan. Apa yang aku ada?

Bila aku berada di kalangan orang ramai, aku tidak dapat tidak untuk berasa tidak enak. Dan bila berada di kalangan sahabat yang aku agak rapat, aku tidak dapat tidak untuk berasa bahawa aku tidak diperlukan di sini.

Sukar rasanya untuk berada di tengah-tengah manusia. Serba tidak kena.

Walau dengan keluarga pun, sejak aku balik dalam 2 tahun ini, baru aku dapat untuk duduk bersama mereka, have fun, bergurau bersama, tidak lagi memerap dalam bilik saban waktu, masih lagi kadang-kadang perasaan tidak selesa itu datang.

Aku nak jadi normal. (^_^)

Saturday, 22 October 2011

Pavlova

I want to bake that!! I tried, and it went wrong, and I have no idea why. After watching a cooking program which shows how to make pavlova, now I know why.













It's just because I used wrong type of pan.

Wednesday, 19 October 2011

Macam PMS

I'm currently is emotionally disturbed. I just feel........ alone.

Huh, wait! I got sooooo many good and generous and fun friends all around me. Tapi yalah kan, bila dah terasa macam mood tak ok, duduk tengah pasar pun terasa macam duduk di tanah kubur.

And so, I am doing my own business right now. And isolating myself. Doing some odd things which I did when I was kind of 'tak betul' some years ago.

Pemikir sangat pun sosah jogak ya?

Printing EBooks

There's no fun reading text on monitor.

Printed text is much preferable.

In list:

The Trial by Franz Kafka

Syarah Usul 20 by Hasan Al-Banna

To Kill a Mocking Bird by Harper Lee





Klasikkk books, aren't they?

Sunday, 16 October 2011

One Typical Woman Driver With 'P'

Aku nak keluar simpang. Gear 1. Enjin mati (sebab tak tekan minyak banyak).

Kereta ada tengah-tengah jalan.

Aku undur belakang sebab beberapa kali cuba gerak, enjin mati juga (sebab tak tekan minyak banyak); takut ada kereta lain lalu, kereta aku masih di tengah-tengah jalan.

Tiba-tiba dengar hon yang gila dasyat dan kuat.

Aduihhhh.. macam mana boleh lupa kat belakang ada kereta. Tak pasal-pasal berpeluh habis basah satu badan.

Okay, selepas kejadian tu aku macam nak menangis dan kata beberapa kali aku tak nak bawak kereta dah.

Memandu kereta manual memang memenatkan.....

Nasihat Orang Tua

Semalam, berborak dengan Pak Jang dan Mak Jang. Tentang aku dan dia. Pak Jang banyak bertanya. Baru aku sedar, yang orang-orang tua, risau seandainya seorang wanita berkahwin, wanita itu akan duduk di rumah menjadi surirumah, dan merugikan masa serta wang yang telah digunakan untuk belajar tinggi sebelum ini dengan tidak bekerja. Jadi, sebab itu ramai orang-orang tua yang kurang bersetuju anak-anak gadis mereka untuk berkahwin semasa belajar.

Aku lupa, masih ramai yang tertinggal zaman. Kini zaman walau anak berderet sepuluh sekalipun, masih saja si ibunya akan bekerja walaupun si suami mampu untuk menanggung keluarganya. Wanita zaman ini wanita bekerjaya. Dan aku pun fahamlah apa yang terjadi sebelum ini, juga omelan brader jual ayam goreng yang juga kenalan rapat aku dulu.

Ya, walaupun aku lebih suka duduk di rumah jaga anak dan buat eksperimen masak-masak, aku tetap akan keluar bekerja. Don't wori ekk Mak, Abah. Anak perempuan Mak Abah ni cool dan selamba. Dan insyaAllah, bakal menantu Mak Abah tu lagi cool dan selamba.

Hehehehehehehehe....

P/S: Selamat hari lahir ke-28 pada Encik Abang. Tua doh oak yek? Ekekekekekekekekeke.... Semoga bahagia dunia dan akhirat. Dan semoga cepat xxxxt xxxxxn xxxxxn xxi xxxxn xxxxn xe!!

Wednesday, 12 October 2011

Pondering... [Update]

I was always in..... not in a pleasing situation. I mean, is it okay to shake hands, moreover hugging with guys? Or, it is obviously just fit your body, of course your shape will be clearly displayed when you wear that shirt or pants. And, don't you ever know that dancing and singing (especially girls) is forbidden by our religion? And praying and fasting are compulsory for us Muslims?

They speak to me, ask my opinion, or just telling me excitedly with their opened opportunity; and always I make myself to seem sincere with my answers or responds, but inside here, I am torn between to tell what I truly believe with to be reasonable so that I can slowly change their paradigm.
They also are okay watching TV or not to care to stop by when travelling while some of us are worried the praying time is almost at the end.

And I keep reminding myself, I was like that years ago. And I need to be patient and keep working hard to bear with things I hate, done by people around me that I love. Nothing can be achieved in a jiffy, and yes, if I really want to change people around me, I must change too.

No one is perfect, but we can work toward that.

Open your heart dude, it pays in the end. If not here, will be in the Hereafter.

And to those that I love, who might be accidentally reading this, I am not condemning you. I am worried about you, about me. I love you, and no one will be able to stand knowing that the persons that they love are facing Allah's anger.

And I keep being torn inside.... I know someday the sun will shine on us brightly. I will work for that day.

P/S: To my deary, remember what I told you yesterday? It is about this feeling, and especially what I feel about him (you know who he is). I know words cannot describe it all, but when he asked about qada'ing his fasts before, and the kafarah, I felt so happy to the core. And when I saw him, who never ever pray before, did pray and read the Quran for our late grandmother, what else can I say? Kebahagiaan itu sesuatu yang membuatkan kita speechless kan?
Sesungguhnya Allah tu memang memegang hati-hati manusia. And I need to prove myself that I can be one of the best example for him, but not just for him, but for the rest too.

Friday, 7 October 2011

Mata Tak Nampak

Sejak pakai cermin mata ni, mata jadi makin kabur. Tapi, sebenarnya sebab kanta mata meng'adjust' jarak fokus dengan lambat dari jarak pendek ke jarak yang jauh. Hehe...

Tapi bab silau memang tak boleh nak kata apalah. Kalau tak pakai cermin mata, mengecil terus bukaan mata sebab tak tahan silau. Sebab tu aku pakai photochromic glasses. Mengurangkan kesilauan yang melanda.

Pada yang matanya masih elok, jagalah. Jaga tu bukan saja dengan jaga jarak penglihatan, tak menonton dengan jarak terlalu dekat, jangan baca sesuatu dalam keadaan gelap. Tapi kena jaga pemakanan; makan makanan yang banyak vitamin B macam tomato, lobak. Dan jaga mata dengan tidak melihat perkara-perkara yang melalaikan, perkara yang mendatangkan dosa, benda-benda lucah.

Mungkin sebab tu mata aku cepat rosak. Kuat sangat skodeng orang dulu..... (Insaf..iskkk..iskkk..).

Wednesday, 5 October 2011

Muka Takde Perasaan

FUZAH DAH NAK KAWIN!!!!


Tahniah banyak-banyak untuk dia dan bakal suami.

Jangan tanya aku bila....



Sesungguhnya, terasa ada konflik dalaman yang sedang berlaku dan bergolak. She said she knows about my past. That past is nothing compared to my recent past. Setakat kisah aku tomboy dulu tu, apalah sangat. Well, she might hate me if she knew. Tak kisahlah. Abaikan saja.

Konflik dalaman ni, dalam diri aku. Sejak dua menjak ni, badan terasa sangat tak sihat. Tak demam, cuma angin yang dahsyat melanda badan sehingga dari ubun-ubun hingga ke tapak kaki terasa sakit. Hari ini, petang tadi secara tepatnya, merupakan puncak kesakitan dimana aku tertidur sebab tak mampu nak tahan sakit. Hehe...

Oh ye, kalau sakit macam ni, pergi hospital confirm tak dapat MC.

Tak kisahlah tentang MC tu. Kena semangat untuk belajar. Tak boleh nak buang masa lagi. Banyak sangat dah tahun-tahun yang terbuang. Tak mengapa kalau datang kelas hanya untuk tidur saja sebab tak larat dah nak terjaga. Hehe...

Cuma, bila sakit macam ni, dengan muka yang tak berperasaan tadi, kemudian mengingat kembali kisah dulu-dulu, dengan jiwa tengah stress; terasa macam..... eh, macam kat UK dulu aje yekkkkkk. Sunyi, terasing, dan rasa macam ditekan. Sungguh tak seronok. Banyak persoalan datang, yang berkaitan dengan masa tu la...

Antaranya, kenapa aku perlu buat apa yang orang nak aku buat, bukan apa yang aku nak aku buat?

Kenapa aku perlu ikut cara orang yang orang katakan terbaik untuk aku, bukan apa yang aku faham adalah yang terbaik untuk aku?

Kenapa aku kena tekan untuk cakap sesuatu yang aku tak mahu luahkan, sedangkan itu adalah sesuatu yang terlalu personal untuk aku?

-----------------------------------------

Ada sesuatu yang penting, yang aku kira boleh menawar jiwa aku sekarang yang sedang tak menentu. Dan harapnya aku tak kembali ke 'pangkal' jalan yang aku sedang tempuhi sekarang ni.

Tuesday, 4 October 2011

Dicelah Jahiliyyah

Aku baru saja menelusuri kisah seorang sahabat yang aku kenal beberapa masa lepas yang dulu. Dan, sahabat itu agak hebat juga kegiatan dan istiqamah dalam dakwah ni. Mengejutkan bahawa keluarga si sahabat itu agak 'moden' dan tidak menitikberatkan soal dosa pahala sangat. Dan aku pun diamlah, memikirkan betapa sesaknya jiwa dan perasaan si sahabat itu saban hari.

Dan begitu juga perasaan, andai sahabat-sahabat sekeliling kita, lebih-lebih lagi keluarga kita yang sangat kita sayangi, seperti tidak begitu kisah akan yang betul mahupun salah.

Dan bergelora jugalah jiwa andai kita telek diri kita sendiri, berdaki-daki dosa melekat pada badan ni.

Soal mudah, solat. Bila balik rumah contohnya, kita seorang saja yang ingat perkataan solat, kita seorang saja yang dirikan solat. Menyedihkan bukan? (Ini bukan cerita sebenar penulis)

Membaca kisah si sahabat tu, aku pun rindulah zaman semasa rajin ke daurah, selalu ada usrah, etc. Dan beban salahnya, aku letak di atas bahu aku. Sebab aku sendiri masih malas dan seronok dengan benda yang sia-sia.

Tapi, alhamduliLlah, berkat perubahan yang aku alami, ada juga aku lihat perubahan orang yang aku sayangi. Secara bahagianya, aku rasa seronok. Biarpun sedikit, aku rasa seronok. Biarlah segalanya berjangkit dan merebak. Jadi, jalinkanlah hubungan baik dengan semua. Be happy. Bila kita gembira dan tidak nampak serius sangat macam tok-tok tabligh, orang mudah nak terima walaupun kita taklah cakap secara 'direct'.

Okay, sebenarnya aku ni jenis mulut lepas bila ada sesuatu yang aku tak senangi berlaku. Susah sangat nak kawal mulut. Mungkin ada yang aku terlepas cakap. Harapnya beliau beliau beliau serta beliau yang terlibat berubah dengan niat ikhlas kerana Allah.

Terasa nak jadi macam kanak-kanak ribena macam seorang sahabat aku ni. Jarang sangat bermasam muka dan bermuka serius.

Panas Hati, Berat Kepala

Aku..... rasa cam apetah. Skema? Lurus sangat? Terlalu 'by the book'?

Kenapa perlu macam tu.... terasa macam, tak semua benda kena ikut all the rules yang ada. Mana ada sesuatu yang truly ideal. Rasa macam.... tak logik.

Dan berikutan itu, hati aku rasa panas, dan kepala aku rasa berat.

Give-up sementara waktu kejap.

Hafal? Hafaz? Which One Eh???

Ok, tak kisahlah yang mana satu. Dah hafal, kena jaga kan supaya hafalan tu tak hilang.

The story is, I was chatting with a dear friend of mine yang masa tu sedang menghafaz surah. And I was so curious how come she can memorize the surah, as I am too slow to do so. She told me, she is lousy too in 'hafazing' the surahs, but effort pays. Always stick to your tafsir, and each time yang free, kena ulang hafal.

To do something great, mana ada shortcut kan? Nak ke syurga pun, takde shortcut punya.

Kena sabar, maintain the deeds, improvise, dan of course, jauhkan diri dari perkara yang melalaikan yang buat kita hilang saham di akhirat nanti.

Fuhhhh!! Bermadah sekejap.

Seriously, rindu nak berusrah.

Saturday, 1 October 2011

Nota Fikiran Aku: Apa Niat Aku Sebenarnya?

Aku banyak berfikir. Selalu saja rasa, aku tak pernah berubah pun dari dulu. Masih ditampuk lama. Masih bergelumang maksiat. Dan kemudian aku menyesal. Mahu bertaubat. Bila tiba masa tu, aku terasa sayang pula dengan 'keindahan'nya. Dan kemudian aku buat lagi. Sama ada secara realiti mahupun virtual. Kemudian menyesal. Kemudian kitarannya pun bermula lagi seperti sebelum ini.

Apa niatku ingin berubah, sebenarnya? Aku fikirkan tadi, asalnya adalah sebagai satu kawalan untuk diriku supaya tidak terus-terusan berada dalam dosa, terutama dosa nan satu ini yang sejak bertahun dulu sukar untuk aku hentikan. Sungguh, imanku lebih nipis dari kulit bawang. Setebal satu sel saja.

Bila aku memulakan hijrah ini, aku inginkan ketenangan diri. Sungguh, aku tersiksa bila aku tahu jika aku tak menutup aurat dengan sebetulnya, aku berdosa; tapi masih aku lakukan. Aku tersiksa bila aku tahu aku tak sepatutnya keluar dengan lelaki kerana ia mendekati zina; tapi masih aku lakukan. Aku tersiksa bila aku tahu aku patut selalu ingat dan mendekatiNya; tapi masih tidak aku lakukan.

My life was like a hell. Tersiksa kerana jauh dariNya. Tak tenang. Semua masalah terasa beban. Walaupun sekecil tidak siap 'homework'. Gelisah. Lalu aku cuba untuk lupakan kesengsaraan itu. Aku tidur selalu. Tak keluar dari bilik. Biarkan malam dan siang berganti dengan cepat. Biar masa berlalu tanpa disedari. Kerana aku tak mahu fikirkannya.

Ramadhan 2009. Aku balik ke Malaysia. Dan sejak itu aku berubah. Sehingga sekarang, secara perlahan-lahan. Bukan dengan drastik. Gelisah masih ada. Tapi keseluruhannya tenang sekali hidup aku rasakan. Jarang sekali rasa tak keruan.

Cuma, ada ketika, bila aku leka, aku rasa seperti tertinggal sesuatu.

Dan aku fikirkan, aku putuskan; buangkan sifat malas yang ada. Buang jauh-jauh. Mari mula dari awal sekali lagi. Iman itu sifatnya turun dan naik. Bila terasa seperti turun, tugas kitalah untuk naikkannya semula.

It is never an easy journey. Perjalanan insan menuju Tuhannya...

Saturday, 17 September 2011

Kecewa?

Secara jujurnya, yes! Teramat sangat. Hati siapa tak meruntun, kawan sana kawin, kawan sini kawin, kawan sana mengandung, kawan sini dah beranak dah? And still, I keep praying for the time to come, to materialize in front of me. Yet, another test. Dan akhirnya, menarik nafas panjang dan beristighfar.

It hurts a lot. And I keep crying, dan termanggu bila ada yang bertanya. I don't know which is the worst, those yang keep asking or those who still think I am a secondary school's student. I think, both.

Another lonely night. Staying late, buat assignment. Dah jadi macam rutin. Bosan. Rumah, atau hostel, assignment tetap assignment. Tak ada beza. That is why aku dah muak jadi 'pelajar formal'.

In sense of freedom, yearssss before are the best. But in sense of peacefulness, today is better. Orang yang jenis berdikari pun boleh jadi tak reti nak buat apa pun, tunggu kena suap saja. What life? Ahhhh.. lupa! Kami sekarang masih lagi 'budak sekolah'.

Okay, sudah-sudahlah nak mengomel. Kerja takkan siap kalau membebel pun. Another two years and a quarter. And I will leave for good!

Monday, 12 September 2011

Badly Want To Write

I was doing my assignments, dan dah siap satu. Hehe (^_^)

And I was looking at my closet, terasa seperti sesak teramat. With tudungs hanging at the closet door, shoes shelve at another door; I only have a small space fit with my own size only to access the closet. Hehe.. tak cukup ruang. I wish I can have a larger room. Tapi kena ada rumah sendiri dululah baru ada ruang yang cukup untuk letak barang yang sedia ada ni, especially clothes and books.

Recently, everyone is talking about kahwin. Dengan kursus kahwin yang akan berlangsung dalam dua minggu lagi. Aku join. Buat awal sikit pun tak mengapa. Tapi not really excited about that, perasaan lebih kepada worrying takut tukang kursusnya tak berkaliber dan melucah berlebihan daripada menyampaikan ilmu yang sepatutnya. Ok, aku prejudis.

Dalam beberapa hari ni nak sangat menulis di sini. Tapi selalu tak berkesempatan dan ketandusan idea. I spent less time thinking, dan more time berangan sekarang ni. And of course, kerisauan tentang masa yang tak mencukupi untuk buat assignments yang sedang menimbun ni. InsyaAllah boleh setel punya on time.

Oh, semalam aku nyaris langgar motor masa nak masuk simpang. Biasalah, orang yang kurang reti nak tekan brek sebab nanti kena tukar gear. Haha..punya pemalas. Mujur tak terlanggar.

Sekarang tengah stress sebab kerja tiba-tiba menambah. Khamis ni kena hantar tiga kerja; satu dah siap (tunggu nak punch dan masuk dalam file saja), satu lagi tak siap, satu tinggal cover saja. Esok mungkin ada presentation, kalau tak jadi tangguh sampai Rabu. Rabu memang dah ada satu presentation. Jumaat sampai Ahad ni, duduk rumah, pulun lagi 4 assignments yang kena hantar awal minggu depan. Hehe........ Then, Selasa minggu depan sampai Jumaat ada camping di Pekan. Balik camping ada kursus kahwin 2 hari pagi sampai petang. Then pulun lagi assignment. Oh tidak!!!!

Siapalah yang tak stress. Sekarang ni relax kepala kejap, sebelum sambung mana-mana kerja yang ada.

I love my life.

Tuesday, 30 August 2011

I Was Driving.........

.... macam orang gila. Okay, rasanya orang faham kot. Ada 'P' merah, dan perempuan pula yang bawa. Jalan sempit, tukar gear dari 2 nak ke 3, atau dari 5 nak ke 2, selalu sangkut. Kemudian enjin mati. Mujur takde kereta masa tu. Ekekekekekekekekeke!!

Memang kantoilah bawa manual. Takpe, baru lagi kan. Lama-lama bolehlah.

Aku tertarik dengan entri baru seorang saudara baru kita berkenaan penutupan aurat ni. Baca di sini http://pukullima.blogspot.com/2011/08/makin-glamor-makin-singkat.html

So, mari ingat-ingatkan diri kita. Manusia lemah kan. Kadang lupa. Bila ada orang yang ingatkan, bersyukurlah walaupun pedih hati dan telinga ni.

Oh, hari ni dapat jumpa awek Dekli. Dia bawa balik rumah jumpa Mak. Hehe...

Nanti nak jumpa bakal adik ipar pula. Tadi dah jumpa bakal-bakal kakak dan abang ipar. Dah hilang dah debor. Mak dia pun dah boleh nak borak-borak bergurau dengan aku. Hehe...

InsyaAllah, ada rezeki. Tunggu ya!

Hari Raya

Mula-mula, I would like to wish all Muslims all over the world, Eid Mubarak!! May the Ramadhan yang baru saja lepas ni menambahkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT. Dan semoga kita akan bertemu lagi dengan Ramadhan yang akan datang.

I have no heart celebrating. I am really concern about my assignments. I have an assignment which I have zero input. Very troubling. And of course another three or four assignments ( I lost count sebab sangat risau yang teramat).

I will be busy from tomorrow to Thursday. Aku akan balik kampung, ada tahlil, kenduri arwah lagi. Not to be there terasa macam rude. But being there means no work can be done. And unfortunately, the first week after cuti raya ni ada BIG for 3 days. Kemudian, a week break (if it can be said as a break). Then ada camping for 3 or 4 days. Then bulan 9 pun tamat. Dan assignments semuanya hantar bulan 9. Gila tak? Gila tak?

Dan malam raya yang sepatutnya aku bergembira, aku tak dapat tidur sebab kerisauan. Several days ni tak sihat dan kemas-kemas rumah apa yang terlarat. Dugaan kan........

So, again, Selamat Hari Raya. I know I did countless heartbreaks and mistakes and wrong doings to you all, so ampunkan hamba. I know it is not enough by just apologizing. I am already feel bad almost each day, so if it makes you happy and satisfy making my life more miserable, silakan.

Yes, I am emotionally disturbed. That's what I can't change much. Feeling down, feeling being hated all the time. Sometimes being at home this time, part of the old feeling is coming back to me.

I don't know. I'm hoping there will be miracle again this time.

Friday, 19 August 2011

At Home For Two Weeks and A Half

BAHAGIA.

Tiada kata yang dapat digunakan untuk menerangkan perasaan sekarang. Hehe..

Semalam, ada fikir jugalah. Tentang tekanan yang aku hadapi dulu. Sekarang, alhamduliLlah, tekanan yang aku hadapi sekarang hanyalah daripada kerja, dan sekali-sekala daripada orang sekeliling. Kiranya, hanya tekanan biasa yang menggerakkan aku untuk work harder. And that's that.

And I was thinking, bagaimanalah agaknya hidup aku kini kalau keputusan yang dulu aku ambil, tak aku lakukan. Okay, no if. Just a way to refresh myself, I should be thankful of what I have now. And truly, despite of the broken-hearted life and all I experienced before, I learnt something there that made me me.

Life is at ease now. Rezeki pun, alhamdulillah. Mungkin tak banyak tapi masih membahagiakan. And so much things happen that make me happy now.

Heheeeeeee...

Yeay!! I'm going to Johor today!! (^_^)

Saturday, 13 August 2011

Me Foto..

I lost several valuable photos, and I just notice that yesterday. Tepuk dahi!

And I am retrieving some which I uploaded in FB. Ni yang rasa nak develop semua gambar ni. Seluk poket, uhhhhhhhh... sen tarak!

Total gambar yang ada 12 383 keping. Kalau sekeping RM 0.40, jadi total harga yang perlu dibayar ialah.......... RM 4 953.20. Wahhhhh.. lagi mahal dari elaun semester aku. Makanya pasrah aje. Tak boleh bawa mati pun.

Iskkkk..iskkkk...

My passion is killing me........

Friday, 12 August 2011

I Thought I'm Going To Die

Perut sakit. Macam....senak, kejang dan yang sama waktu dengannya. Menular sampai ke dada dan 3/4 belakang.

Mula-mula fikir angin. Then fikir asid perut naik sampai ke atas. Then tak boleh nak fikir apa dah. Sebabnya AKU MAKAN. Kalau tak makan tu lain ceritalah.

Then bila tenang sikit, aku fikir food poisoning. Sebab aku pernah sakit macam ni dulu, yang lebih teruk sebab sikit lagi nak pengsan dek kesakitan yang amat sangat, pergi hospital, diaorang kata food poisoning.

Aku dah fikir, kalau aku sakit lagi sampai siang esok, tak puasalah. Dan alhamduliLlah hari ni tak ada kelas. Kalau tak, mau menangis juga rasanya.

Then dari lepas Maghrib, hinggalah pagi tadi lebih kurang jam 7.15 baru tenang sikit.

Perut sensitif, beginilah. Tuan perutnya tak kisah makan apa pun, pakai taram aje.

Love your body. Bila sakit teruk, mula rasa menyesal.

Wednesday, 3 August 2011

Aku Terasa Nak Balik Rumah

Aku nak duduk rumah, berkumpul ramai-ramai, macam hari tu. Aku tahu, lepas ni amat susah sangat nak berkumpul ramai-ramai, sebab Wan dah tak ada. Macam dah tak ada sebab untuk balik ke sana dah.

Aku dalam beberapa hari ini, macam blur. Aku macam susah nak terima kenyataan Wan dah tak ada. Sebab aku tengok dia, sepanjang masa hari tu, macam orang yang tengah tidur. Dan aku nampak seolah dada dia turun naik walau sebenarnya memang tak ada. Dan bila waktu mandikan dia, kapankan; aku masih rasa dia sedang tidur.

Bila aku balik rumah Jumaat lepas, aku tak tahu pun dia sakit. Aku tahu awal minggu dulu dia muntah-muntah, tapi aku ingatkan muntah biasa, macam dulu-dulu bila dia masuk angin. Tapi, rupanya dia koma terus lepas tu. Gaya dia macam orang tidur berdengkur. Sekejap mulutnya bergerak seolah mengigau, kejap tangannya bergerak, kakinya bergerak. Sungguh macam orang tidur. Dan bila malam dia pergi pun, macam tu juga. Aku ingatkan dia tarik nafas dengan susah, nak berdengkur macam biasa. Tapi lepas tu dia senyap. Adik aku yang sejak tadi rasa nadi dia, kata dah tak ada sambil mata berjurai dengan air. Adik beradik mak, semuanya meluru, menangis. Aku nampak semua tu depan mata aku, dan aku tak boleh nak lupa.

Aku terasa nak putar balik masa. Aku nak layan dia sebaik mungkin, gembirakan dia. Pernah juga, penat nak melayan kerenah orang tua, aku marah-marah, atau buat tak layan. Aku lupa, bila seseorang itu menjadi tua, sifat dan kerenahnya tak ubah seperti dia kecil dahulu.

Kali terakhir aku jumpa dia, dalam sebulan lepas. Sekejap saja jumpa, sebab aku nak balik ke maktab semula. Seperti biasa, aku ke katil, buat 'peace', dan duduk di sisi katil dia. Aku tak ingat sangat borak apa, tapi yang aku ingat, dia minta aku ampunkan dia. Aku kata, ala...relaxlah Wan! Dan itulah yang terakhir.

Aku rasa, kalau aku balik rumah tu, aku mesti ingat dia. Masuk rumah, pergi ke katil dia, tunjuk 'peace', tengok dia sengih-sengih, then duduk lepak tepi katil tu. Bila aku ingat tu, aku rasa sebak sangat. Entah sampai bila aku nak jadi macam ni. Bersedih saja.

Dan sebenarnya, aku tak menangis sungguh-sungguh pun lagi.

Mud Burok

Teori yang dipelajari sendiri (yang masuk exam dan akan menyusahkan kalau tak faham sebab ada kerja rumah yang perlu dibuat berdasarkan teori tersebut), yang sukar difahami apabila diterjemahkan melalui tulisan dan tidak ditunjukkan praktikalnya, dimana teori tersebut berkaitan dengan sesuatu yang digemari, benar-benar membunuh minat untuk mengeksplorasi.

Ah, banyaklah aku punya suka nak mengkritik. Dan aku tak suka tempat itu sebab admin boleh tahu aku punya password dan ubah apa yang aku buat sesuka hati dia.

Sekarang ini aku seperti membenci perkara yang aku gemari dan persetujui.

Monday, 1 August 2011

Kehilangan..

Malam sabtu lepas, Wan pergi. Setelah 6 tahun hampir lumpuh, dan seminggu koma. Dia pergi di hadapan anak-anak, menantu dan cucu; betul-betul lepas semua siap solat Isyak. Mudah sangat dia hembuskan nafas akhir dia. Tak nampak sakit.

Allah mudahkan semua urusan untuk mandikan, kapankan dan kebumikan. Semuanya.

She was very caring. And I don't know how to describe her. I love her. Everyone does.

Thursday, 28 July 2011

2 Pagi.................

Kepala ting tong!!

Bukan tak minat.. cuma rasanya macam time restricted. Actually ada banyak masa sebelum ni tapi dah SUKA buat kerja last minute, hasilnya macam hampeh la. Dan walaupun tak berpuas hati dengan apa yang telah dibuat, itu sajalah yang termampu sebab siang nanti kena hantar dah.

Kesimpulannya, jangan buat kerja last minute.

This coming Ramadhan disambut dengan timbunan kerja. Hehe...

Nothing can be gained by an easy way. Life is cruel. Hanya yang gagah saja yang mampu untuk bertahan.

Yeahh!!! Berpositiflah.

Nak tidur.

Tuesday, 26 July 2011

Syukur Yang Teramat Sangat

Call Mak tadi. Bertanya berkenaan hal itu. AlhamduliLlah sedang menanti giliran. Jadi, saya berjanji akan bersungguh-sungguh untuk mencari rezeki!!

Hehe..

Jiwa Klasik (^_^)

Sejak Ahad aku asyik humming lagu-lagu lama saja. Bermula dengan lagu 'Malam Ku Bermimpi', kemudian 'Gelora', dan sekarang ni 'Les Parapluies De Cherbourg' (bajet macam reti cakap Perancis saja :b).

Kepala berat. Tapi dah beritahu diri sendiri, 'Anda sudah tidur melebihi had masa yang ditetapkan. Walaupun anda mampu untuk tidur sehari suntuk tanpa henti, tolonglah jangan.'

Cakap berkenaan jiwa klasik, aku terasa menua (entah berapa juta kali mau cakap, entahlah!). Menurut adik aku, aku pakai baju macam orang tua. Pakai handbag macam orang tua (apakah??!), dan pakai kasut macam orang..... Okay, maksud dia, aku tak macam remaja yang biasanya sempoi, atau kalau melaram pun nampaklah keremajaannya. Ini berikutan kerana sifat fizikal wajah saya yang kiut dan keanak-anakan maka pada pandangan beliau saya kelihatan ganjil.

Pedulikkan!! Aku tau, aku buat macam mana pun taklah cantik pun. Well, cantik itu subjektif dan aku tak kisah sangat asalkan aku properly tutup aurat (insyaAllah) dan aku suka. Haha... gila positifnya ayat. Sejak bila gadis pesimis mula bersikap optimis begini?

Actually, I was thinking when I ponder upon this. Adik aku pernah menulis status di mukabuku beliau bahawa beliau terasa rendah diri dek wajahnya tidaklah cantik seperti orang sekeliling. Beliau juga merasakan diri beliau hina kerana melihat pandangan-pandangan orang terhadap beliau. Haha!! Like older sister like younger sister (okay, ini jangan pakai masa tulis esei ye). Agak menyucuk hati sanubari juga. Adik aku merupakan wanita tercantik di rumah tu buat masa sekarang. Compared to me, I'm nothing la....... So, kalau dia merasakan dia tu tak cantik, maka apatah lagi aku. Makanya, aku membara jugalah. Takkanlah aku ni buruk sangat kan.... Kalau tak, takkanlah ada orang yang tergila-gilakan aku (uwekkkk!!).

So, terlintaslah kesedaran dalam hati aku, bahawa kecantikan itu sesungguhnya sesuatu yang subjektif. Dan aku teringat kata-kata aku dulu pada Mak (sebab aku tolak mentah-mentah ajakan Mak untuk menjadi wanita yang macam wanita, well, dulu semangat rockers kuat jadi tak rock-lah kalau berbaju kurung dan berhias-hias macam wanita ni), biarlah tak pandai nak dressing cantik-cantik, jadi ayu-ayu ni, asalkan bersih dan kemas.

Okay, itu alasan je ye. Padahal dulu seluar rabak, t-shirt selagi tak jadi rabak macam kain buruk selagi tu pakai, mandi tak payah cakaplah, selagi rasa tak berbau hancing selagi tu malas nak mandi. Dulu, nak dating, dengan badan berpeluh hamis (baru lepas berjual pagi tu jadi memang berbau gila la..), kadang tu bangun lambat terus pakai tudung dan tak sempat pun hatta nak berus gigi or basuh muka. Selamba gila betul aku masa dulu.

Okay, itu cerita dulu. Sekarang ni, jaga jugalah imej. I mean, as a Muslim, as a teacher-to-be, as a wife-to-be. Takkanlah nak buat gaya zaman muda dulu lagi kan?

So yes, aku dah menua. Dan jiwa aku makin lama makin klasik. Aku ikut gaya, berubah mengikut situasi, keadaan dan usia. Dan aku memang sudah tua.

Sekian.

Monday, 25 July 2011

Menjelang Ramadhan Yang Sibuk

Penat. Sakit. Pening.

Bila tiba musimnya, dan kesibukan bermula (belum memuncak lagi...bakal!), terasa seperti nak ambil cuti (macam kerja ofis saja boleh ambil cuti tak kisah hari apa) dan berehat di tempat yang hijau dan mendamaikan.

Sekarang sedang mencari novel-novel sastera lama (bukan novel cinta yang pastinya) yang aku rasa susah sangat nak dapat. Dan sekarang ini sedang mengumpul buku dan novel apa kiranya yang ada dalam bahasa yang aku fahami.

At least, senang sikit kepala.

Stress!!!!

Friday, 22 July 2011

Emotionally Down

Entahlah... Macam rasa tidak senang hati. Terasa seperti ada cerucuk-cerucuk benci sedang menyucuk-nyucuk aku sekarang ni. Dan teruslah menjadi down, takut nak jumpa atau pandang atau berada bersama manusia.

Kalaulah boleh pergi jauh-jauh.

Tuesday, 19 July 2011

Alhamdulillah (^_^)

Hari ni bawa barang-barang jualan ke kelas (Sssyyyyhhhhhh...)

Dan alhamdulillah, banyak jugalah yang dijual. Oh, aku tak mengharapkan sangat. Kalau ada rezeki, adalah. Sebab part-time saja kan kerjanya. Dan it is more as a hobby and a way to release stress rather than a business.

Dapat peluang untuk pasarkan dengan lebih luas. Suami mak sedara aku nak buat online business (as mine) using my stuffs. But then, to copy the exact bracelet or brooch is a bit troublesome because I might not have the same beads in my collection now. But, I'll try my best (have to try my best sebab orang dah beri kepercayaan) to do what I can.

And now, I am facing too many homework sampai terasa macam malas nak buat langsung. Tapi aku buat jugalah. Slowly. And actually, ada banyak lagi homework yang macam kurang penting yang aku put aside for a while sebab nak bagi ruang pada kerja lain dan tidur. Hehe...

Dan Ramadhan kian mendekat. Oh, terasa macam excited dan tak sabar nak berpuasa.

Sunday, 10 July 2011

Terasa Menua....

A : Ahhh...umur tak sampai sedekad pun lagi.

B : Kawan-kawan ramai dah beranak pinak.....iskk..iskkk...

Oh, stail saya pun seperti menua saja terasa.....

A : Hujung bulan Julai dah nak sampai ni.

B : Yay!! Puasa!! (tak nak sebut tentang hari lahir sebab penulis tak suka menyambutnya, cuma buat ingatan saja) Tapi tahun ni Mak tak jual air dah di bazar. Kurang thrill dah rasanya. Dari dulu mesti tolong Mak dan Abah, dengan adik-adik semua pergi. Kali ni dah tak ada.

A : Tak mengapalah. Boleh tolong Mak masak berbuka.

B : Mak Abah pun makin tua juga. Risau......

A : Kenapakah orang beranggapan kalau nak kahwin, macam tak nak tolong Mak Abah dah. Ini zaman tok kaduk dulu lagikah? Selagi mereka ada, selagi tu aku ada tanggungjawab atas mereka. Biarpun aku dah ada anak.

B : Betul! Wan (emak kepada Mak) dah bertahun sakit, boleh kata 8 tahun dah sakit. Yang menjaganya, anak-anak perempuan dia. Anak lelaki adalah juga, tapi nak higlight di sini, even dah ada suami dan anak-anak sendiri juga bekerja, tak semestinya kita akan abaikan ibu bapa kita.

A : Wanita sekarang tak seperti wanita dahulu. Sekarang ni, peluang pekerjaan lebih luas. Kepakaran pun makin terserlah. Perempuan ni mampu nak buat banyak kerja dalam satu masa. Jadi pakar sehebat mana pun, tanggungjawab yang wajib tu masih boleh diuruskan dengan baik.

B : Dan lelaki yang jadi menantu pun kenalah sokong dan bantu si isteri. Ibu bapa si isteri tu dah jadi ibu bapa dia juga kan?

A : Easily said than done.

B : Apa yang penting? KERJASAMA!!

Petang Ahad Yang BOSAN

Ohhhh...saya bangun lewat pun masih terasa bosan. Nak tidur pun dah penat. Semalam lagi masyuk....kejap main game, kemudian gosok baju, dan berulang-ulanglah bergilir-gilir keduanya hingga teman sebilik pun gelak-gelak.

Sebenarnya, bukan tak ada kerja. Banyak sangat. Tapi rasa berat teramat nak buat. Padahal semuanya perlu dihantar dan sekurang-kurangnya ditunjukkan esok. Beginilah. Kebosanan dan banyak masa lapang boleh membunuh keupayaan dan efisiensi seseorang, lagi-lagi anak muda yang masih punya kudrat dan kemampuan yang lebih.

Dan akhirnya saya mengusik juga 'bisnes' yang dah lama dilupakan. Sekarang musim orang tak berduit jadi tak mengharapkan ada orang nak beli pun. Dan mungkin ada yang sengaja tak mahu tengok sebab takut 'terambang mata' lantas mengikut sangat nafsu.

Duit pun keperluan asas sudah sekarang. Sebabnya, kalau nak dapatkan keperluan asas dan keperluan tak asas, perlu duit juga. Kalau tak, tengok sajalah sambil telan liur.

Takpe. Rezeki ada di mana-mana. Yang penting, cari! Kalau tak boleh kerja sepenuh masa, kerja separuh masa pun boleh.


Saturday, 9 July 2011

Babies!! Suka! Suka!

I just browsed over Anis Mimi's new baby's photo, born yesterday. Sungguh comel! And I also browsed over several friends' and seniors' and juniors' baby's photos.

Terasa sangat gembira bila tengok kawan-kawan semua sedang berbahagia. Allah permudahkan dan berkati hidup mereka. Sangat gembira untuk semuanya.

And, I must be positive! Kita usaha, tapi masih belum dapat lagi, kiranya belum masanya lagi.

Oh, tak sabarnya rasa nak menjadi seorang ibu.

Selamat? Makmur??

Kita sebenarnya, sedang elok saja. Masing-masing diam, pendam. Ditekan. Kemudian, bila ada yang nak bersuara, gegak gempita satu dunia.

Hidup di zon selesa memang aman.

Kemudian kerja, beli rumah, kereta, kahwin, ada anak, sampai masa bersara, kemudian mati.

'Lurus'nya hidup.

Hidup sebenarnya lebih daripada itu. Dan tak semua hidupnya selurus itu.

Perubahan itu perlu. Perubahan itu baik. Bila semuanya ditekan, kita jadi tak terbuka. Jumud.

Memang akan huru-hara pada prosesnya. Tidak pernah ada secara aman. Itu sesuatu yang mustahil.

Dan bila huru-hara melanda, keselamatan pun jadi longgar.

Aku juga punya orang tersayang yang sekarang ini sedang bertugas mengawasi keamanan. Dan aku sangat risau. Aku tak nak orang tersayang aku mati.

Tapi, bila dia sudah memilih jalan hidupnya begitu, aku kena redha. Aku kena lepaskan. Aku kena sedia walaupun aku belum lagi bersedia.

Kalau tak nak orang mati, nak live happily ever after, baik kita jadi pak turut saja mengikut macam lembu.

Thursday, 7 July 2011

Kertas Kerja

Aku tengok contoh kertas kerja lawatan, dan aku macam..... erkkkk!!! Tercekik jugalah rasanya.

Simple saja aku tengok. Tapi bab mengedit tu yang memeningkan. Pendek cerita, boleh siapkan hari ini. Tapi terpaksa panjangkan sebab yang merancang sepatutnya bukan aku. Geddit?

Bila terasa nak siapkan sepantas boleh tapi tersekat macam ni (ie hal teknikal), terasa malas terus menjalar memamah setiap kerajinan yang ada, dan aku pun jadi malas. Hehehehe.. best betul alasan ni.

Layan P. Ramlee pun syok juga..

Tiada kata secantik bahasa
Untuk kupuji adinda~~
Your top three intelligences:

Score (5.0 is highest)

4.14
Self: You have a very good sense of self. You like to spend time by yourself and think things over. You will often take in information from another person, mull it over by yourself, and come back to that person later to discuss it. You like working on projects on your own. You often prefer to learn by trial and error. Effective techniques to enhance your learning include keeping a journal and giving yourself time to reflect on new ideas and information. More ideas:

Go on "guided imagery" tours.

Set aside time to reflect on new ideas and information.

Encourage journal writing.

Work on the computer.

Practice breathing for relaxation.

Use brainstorming methods before reading.

Listen to and read "how to" tapes and books.

Read cookbooks.


3.43
Musical:
You like the rhythm and sound of language. You like poems, songs, and jingles. You enjoy humming or singing along with music. You probably remember things well when they are associated with music or rhythm. Try to incorporate sounds into your lessons, such as using a familiar tune, song, or rap beat to teach spelling rules, or to remember words in a series for a test. Here are some other ways to use your musical intelligence:

Create a poem with an emphasis on certain sounds for pronunciation.

Clap out or walk out the sounds of syllables.

Read together (choral reading) to work on fluency and intonation.

Read a story with great emotion — sad, then happy, then angry. Talk about what changes — is it only tone?

Work with words that sound like what they mean (onomatopoeia). For example: sizzle, cuckoo, smash.

Read lyrics to music.

Use music as background while reviewing and for helping to remember new material.

Use rhymes to remember spelling rules, i.e., "I before E except after C."

3
Language:
You enjoy enjoy saying, hearing, and seeing words. You like telling stories. You are motivated by books, records, dramas, opportunities for writing. Effective techniques of enhancing your learning using your language intelligence include reading aloud, especially plays and poetry. Another idea is to write down reflections on what you've read. You may also enjoy exploring and developing your love of words, i.e., meanings of words, origin of words and idioms, names. Use different kinds of dictionaries. Other ideas:
Keep a journal

Use a tape recorder to tape stories and write them down

Read together, i.e., choral reading

Read a section, then explain what you've read

Read a piece with different emotional tones or viewpoints — one angry, one happy, etc.

Trade tall tales, attend story-telling events and workshops

Research your name

The scores for your other five intelligences:


2.71 Logic-Math
2.71 Nature (Naturalist)
2.57 Spatial
2.57 Social (Interpersonal)
1.86 Body Movement (Kinesthetic)

Just because these five are not in your top three doesn’t mean you’re not strong in them. If your average score for any intelligence is above three, you’re probably using that intelligence quite often to help you learn. Take a look at the Practice section to see how to engage all your intelligences.

------------------------------------------------------------------------------------------

Entri kali ini panjang sebab copy and paste. Hehe...

I like making multiple intelligences test. Sebab terasa macam seronok. Dan as usual, boleh teka apa yang the highest and lowest. Intrapersonal mesti paling tinggi, and music. Dan yang paling rendah mesti interpersonal and kinesthetic.

I am still me. Tapi language tu dah naik sikit berbanding maths. Oh......mesti sebab sekarang sudah minat membaca berbanding dulu. Your habit mempengaruhi diri anda!! Jadi kena habit baik jadi diri akan jadi baik.

Easy Things Made Complicated

Penat dengan 'birokrasi'. Trust me, takkan siap dan sempat dalam masa terdekat. I will try my best. Dengan kepala yang macam tak nak gerak je. Kita tunggu dia, dia tunggu kita.

Dan....segalanya menjadi rasmi. Duit yang keluar pun bertambah berkali-kali ganda.

Penat.

Wednesday, 6 July 2011

Tudung Ala Turki

Bukan tudung Akel. Hehe..

Dulu-dulu, ada jenis tudung Turki yang dibuat daripada satin atau sutera, tengah-tengahnya kosong atau bercorak sikit, tapi bingkai tudung itu penuh dengan corak. Minggu lepas aku ada nampak tudung tu, as July Giveaway di www.hijabstyle.co.uk. Tiba-tiba rasa teringin pula nakkan tudung macam tu.



Tapi, yalah, rezeki tak disangka-sangka. Last Sunday, singgah rumah sekejap, dan dapatlah beberapa helai tudung free (mak saudara punya, but as sekarang ni style tudung sarung saja jadi dia tak pakai dah lama dan daripada buang baik kasi kat aku). Dan salah satunya adalah tudung ala Turki tu. Rasa macam... doa diperkenan.

Rezeki tak disangka-sangka. Alhamdulillah.

Dan.....sekarang saya sudah menggemuk makanya hujung minggu ini bercadang untuk mengeluarkan seluar-seluar dan kain yang ada untuk diukur keketatannya dan asingkan yang mana yang no-no. Terasa gemuk mendadak bila pakai seluar ketat dipinggang (pinggang tuh!! unbelievable!).

Teringat antara kata-kata dalam Manikam Kalbu karangan Faisal Tehrani yang maksudnya lebih kurang:
Orang beriman itu pakaiannya adalah untuk menutup badan, bukan untuk menampilkan bentuk badan.

Oh, how I love that book!

p/s : I'm recovering from the shock. Still having fobia looking at handphones, but so far I am doing well.

Monday, 4 July 2011

Duduk, Terdiam...

Untuk yang berkenaan, maaf.

Dan aku rasa aku terlalu lama di sini.

I really should leave.

Jalan-Jalan Pahang

Ija kata nak jalan-jalan di Pahang semester ni. Next year sudah sibuk tahap gaban. Makanya tour guide tak bertauliah ni kena tunjuk jalanlah juga.

Well, kami ke Gua Bama. Dan seperti yang kami ada baca di blog seseorang, tak terjaga! Semaknya sampai tak jumpa jalan nak panjat ke gua. Tapi tengok dari dekat, batu kapurnya berlapis-lapis yang sangat cantik. It's a national heritage. Patutnya kena jagalah. As well as Empang Jaleh. Tapi.....kami salah jalan dan ended up nak sampai di Penjom Gold Mine sudah. Hehe...

But yesterday kami ke Fraser's Hill. Masa kami datang tu, hujan jadi jalan berkabus dan sejuk. Well, taklah sejuk sangat pun. Manusia berdarah panas macam aku ni memang susah nak rasa sejuk sikit.

Anyway, kami ke tempat-tempat seperti Allen's Water (yang ala-ala Terenggun), Paddock, tengok-tengok banglo lama seperti Ye Olde Smokehouse, banglo-banglo yang letak nama daerah di Pahang ni, padang golf, batu sempadan Pahang-Selangor, etc. Dan juga menyedihkan, flower nursery tak ada. Tutup dan terbiar. Terasa macam agak menyedihkan jugalah. Tapi fikir semula, nak maintain sesuatu tempat tu perlukan kos dan tenaga kerja yang banyak. Tenaga kerja tu pun perlu dibayar juga.

Tapi Fraser's Hill sangat sesuai pergi kalau nak hiking ke, jungle tracking ke. Kalau lalu sepanjang jalannya, memang fresh. Lagi-lagi bila lepas hujan. Dan ada satu masa tu on the way ke Air Terjun Jeriau, ada satu part tu boleh bau jering or petai.

I think, nak bercuti dan hepi-hepi is one good thing. But I think the best, exploring a place, menikmati keindahan alam, appreciating Allah's creation; rasa macam tenang dan rasa lebih berbaloi. I think I'm falling in love with nature. Dan terasa sangat nak tinggal di Ulu Tembeling or Sempoarna for example (okay Abang, u dah janji nak ikut i kan masa i posting nanti so bear with me ye....). Memang kehidupan di tempat terceruk agak tidak selesa, tapi experience is the best teacher kan?

Saturday, 2 July 2011

Lebam-Lebam Badan I

Aku berbekam angin malam tadi. Dengan Madi dan Ija. Ija jadi tukang tengok saja. Dan Madi yang asalnya nak berbekam angin juga, tak jadi dan hanya buat rawatan resdung.

Dan rupanya, Encik Fazli yang kami contact tu Encik Fazli Bazin yang merupakan pensyarah kami. Hoho!! Dan yang buatkan untuk kami semalam tu isterinya.

Aku macam kurang puas setakat berbekam angin ni. Terasa macam tak cukup. So, next time, dengan Madi (hopefully dia tak tarik diri kali ni), nak berbekam darah pula. Hoho!!

Hari ini ada larian 1murid, 1sukan, 1malaysia. Aku jalan saja. Pun dah nak pitam. Padahal round maktab ni saja kot. Dan aku tak join dah aktiviti seterusnya. Disarankan oleh YDP (ecehh!!) untuk balik bilik saja. Dan aku baliklah. Dan... aku terasa aku ternampak sesuatu dalam keadaan mamai (terjaga masa tidur tadi) sesuatu yang tak sepatutnya aku lihat. Bila aku cerita pada Ija, dia bergurau pula tapi maksud di sebalik gurauannya = biarkan dan lupakan saja benda tu.

Dan aku terbaca sesuatu, yang mendorong aku untuk menyimpan diari. Berniat besar dah ni. Sebab menulis diari boleh membaiki penulisan kita. Yalah, kita bukannya academics yang selalu menulis. Tapi................. forget it!! Bukan tak pernah buat. Tak menjadi selalu. Buat dalam satu dua hari, kemudian buat tak reti saja diari tu wujud. Just now aku terfikir, I already have this blog. Dan blog ini pun ala diari juga. So, untuk apa lagi nak berdiari bagai? Aku bukannya pandai nak menulis untuk diri sendiri. Aku menulis untuk audien. Dan aku tahu aku sangat rajin menulis dalam blog ni. Dah 5xx entries. Itu tak termasuk yang dah dipadam dulu-dulu tu. Haha!! Dan masih ada rasanya yang dari Multiply yang belum aku pindahkan lagi.

Aku dah seminggu batuk. Teruk juga. Kahak ada sikit, tapi bila batuk, terasa macam kering saja tekak ni. Kahak degil ni. Harap saja kecil. Susah nak tanggal even batuk nak macam muntah.

Friday, 1 July 2011

Berbasa-Basi

Discussions had and is still going on about the new flexible timetable we are doing now. I am not against it, but have some improvisation, if that can be called, to the system. For example, add 5 minutes break at each of the hour between the subjects.

For example, if the subject is two hours straight, there will be 5 minutes break between the two hours, so that the students can relax a bit before going on to the next hour. Penat juga kalau dalam satu jam sebelumnya penuh dengan lectures, kan?
And the 5 minutes break can be used for the students to proceed to the next class without taking the time of the next subject. Effective jugalah.

But starting next week, about half of the students will go out for their practicum. So, there will be more empty rooms and flexible timetable is just timetable on paper only.

And in this week, there were already two days off lectures. And we got a hell lot of classes to be relieved. (betul ke ha ayat aku ni?)

And I am now have successfully read. Recently, I already read two novels, which I found out very interesting. First one is Manikam Kalbu by Faisal Tehrani which I think is very brilliant, even the story is light, the message is somewhat touches us very much in our life. Next novel is Panggil Aku Melaju by Rahmat Haroun Hashim which is quite heavy in terms of linguistic and history. The plot is boring and slow, but as you finished the whole book, you'll find out that the story is quite interesting and open your mind in certain aspects of history and the effects of what happened in past to us.

Currently, I am reading The Spiral Staircase by Karen Armstrong, which is quite controversial but in some sense waking up our sense of thinking rather than accepting a system like we are an idiot. But as I read up her book, I quickly thought of another book entitled Cogito Allah Sum by Lalu Mohammad Zaenudin about how a man being an unbeliever and how he then starts to believe in God once again. The tagline used is 'semakin aku berfikir, semakin aku yakin bahawa Allah ada.' We have been brought up in a religion which is true, so we are in no doubt about the existence of God when we really dig in the religion. But for someone who has been brought up in Christianity for example, there are too much flaws in the religion which really makes an intellectual an atheist.

Okay, I have class in 20 minutes time. Guess I have to stop typing now.

Monday, 27 June 2011

Jadi Positif

Aku perasan juga, entri dalam blog ni selalu berbaur geram. Seperti blog ini satu medium untuk melepaskan amarah yang terpendam. Di sini anda boleh rumuskan bahawa sama ada:

1. Aku ni jenis tak sabar, selalu nak melenting.
2. Suasana di sekeliling aku memang sangat menduga jiwa dan perasaan.

Dan kedua-duanya benar. Aku pernah berkali-kali ditegur oleh orang-orang tersayang, agar kurangkan sikit perasaan nak marah itu. Well, easy said than done. Apa pun, aku dah kurangkan apa. Huhu...

Dan juga pernah ditegur untuk tidak fikir buruk tentang orang. Aku tidaklah fikir yang orang itu jahat ke, perangai tak elok ke. Aku cuma fikir yang aku ini terlalulah tidak sepatutnya berada di sini dan orang pasti tak senang dan tak suka aku ada dekat dengan mereka.

Itu 'penyakit' lama. Benda inilah yang selalu mengganggu emosi aku. Dan akhirnya, duduk dalam dunia sendiri dan bersendirian jugalah aku. Itu lebih menenangkan jiwa.

Susahnya nak jadi positif!

Sunday, 26 June 2011

Pagi-Pagi Dah Naik Darah

Ahad. Pantri conform tak berair.

Isnin. Pantri blok lain dah berair. Tandas di sini dah kering.

Selasa. Orang lain senang nak mandi, buang air, basuh baju. Ya, pagi-pagi saat panggilan alam datang secara tiba-tiba sungguh menyesakkan dada. Sini? Pagi-pagi gendong baldi ke blok lain.

Rabu. Orang lain masih bersenang-lenang. Sini? Masih macam semalam. Mungkin pantri dah berair. Tapi tandas masih kering.

Khamis. Nikmat air dapat dirasai akhirnya.

Jumaat. Macam semalam. Aktiviti membasuh baju mula giat.

Sabtu. Seperti semalam juga.

Ahad. Pantri dah tak berair.

Aku tak kesal ada di sini. Tapi penghuni di sini seperti didikriminasikan. Apa kami ni bukan manusiakah?

Cara berjimat anda sangat memudahkan kami dan sangat terpuji.

Friday, 24 June 2011

First Week of The New Semester is About WATER!!

Aku terjaga jam 1.20 pagi. Ke pantri, nak basuh muka. Air tak ada. Apakah?? Teringat baju yang perlu dibasuh; satu baldi dan separuh uncang laundry. Oh, tidak!!!

Kemudian ke bilik air, manalah tahu ada sisa-sisa air lagi. Pun tak ada. Aku mula rasa tak seronok. Nak merantau ke blok lain pagi-pagi buta ni bukan satu opsyen yang baik. Tapi bila pundi kencing pun terasa nyilu, maka dengan pesanan pada mata supaya jangan melilau sangat nanti, maka kuatkan azam merentas belakang blok yang agak sunyi dan gelap tu.

Masuk saja blok sebelah, gelap! Mereka ni tutup lampu koridor tu buat apa. Buat sesak dada saja sesiapa yang nak ke tandas pagi-pagi buta begini. Tapi air masih banyak lagi. Selesai qada' hajat, aku balik semula ke bilik.

Sedang asyik berfikir tentang baju yang perlu dibasuh, sama ada nak basuh tangan (banyak sangat kan, tak terbasuh dek tangan) ataupun nak bawa balik, perut mula memulas. Aku tengok jam, dah jam 2. Orang pun mesti dah tidur lena dan tak ada sesiapa pun yang berjaga. Oh, tidak! Kenapakah aku disiksa sebegini.

Hari pertama di sini, air dah mula tak ada. Sempat sampai Isnin saja. Kemudian air dah kering, sampailah semalam baru mula ada. Hari ni dah tak ada semula. Kami bayar ya untuk tinggal di sini. Jadi berilah kemudahan yang sepatutnya. Bila jadi macam ni, keinginan nak duduk di luar semacam berkobar-kobar.

Stress!!

Monday, 20 June 2011

First Day Of The Fourth Semester

Wahhhhhh... sudah hampir separuh degree!! AlhamduliLlah.

Tadi balik dengan keadaan mamai. Paginya konon menanti 'drebar' tolong hantar ke TF untuk beli barang. Last-last aku yang tertidur, sampailah ke tengah hari. Well, beginilah kalau terpaksa ikut jadual orang, dan beginilah kalau tak diizinkan untuk pegang stereng.

Bangun, terus siap-siap packing. Dan bila dalam keadaan baru bangun tidur, ada jugalah yang tertinggal barang. Cadangnya malas nak balik Jumaat ni. Tapi, terpaksalah. Sungguh malas nak travel guna bas. Nak ke bandar tu yang susah.

Dan pagi nanti akan ada perhimpunan untuk taklimat jadual waktu. Dengar cerita, nak buat sistem 'block' menggantikan jadual waktu ala sekolah yang diamalkan di sini. Good, boleh balik dan masuk asrama kalau tertinggal barang tanpa perlu mendapatkan memo kebenaran dari HEP. Memudahkan kerja dan menjimatkan masa.
Dan, kalau kelas lambat mula, boleh datang lambat sikit. Tak perlulah nak bersesak-sesak dengan orang lain kalau nak mandi pun.

Itu, ura-ura. Detail tak tahulah. Biasalah. Sini agak weird sikit. Sistem disiplin ala sekolah sangat kuat sebab pentadbiran pun bekas-bekas cikgu. Tak macam universiti pun. Jadi, don't put your hope high.

Sekarang sangat teringin nak beli buku. Nak cari good novel pun susah. Elaun silalah masuk.

Saturday, 18 June 2011

Exam Result

3.61. CGPA.

Well, I have nothing to complain. It increases from 3.5x to 3.61. Haha.. I laughed when I looked at the result. Macam tipu.

Anyway, friends from my batch are already finished their KPLI and will be posted around August. A friend told me, I am fortunate to have longer time to learn to be a teacher compared to them. So, ganbatte!! Life's not so bad even you are a bit left behind.

Yang penting, dapat ilmu. Dan dapat gunakan ilmu tu untuk kebaikan semua orang. Sharing is caring eh?

It's 4 in the morning. In about 3 hours, all of us (except Dekli) will be on our way to Seremban. Dan sekarang kepala tengah sakit.

Wednesday, 15 June 2011

Last Week Of The Holiday

I'm confused, should I be happy or sad about that. Well, I really love staying at home. But staying at home without having a job to do, that's boring. So, I am excited to have something to do ie new semester but leaving home? Not so great, but still am excited. So, I really wish I will get married at the final year of my degree so I can stay at home (well, husband's home is yours too right?) and have some other commitment to do other than as a wife. Fuhh... sounds cool! Even I'm kind of hate it, I have to admit my way now is somehow a bit like an adult even if I'm not really fully 'transformed' into one.

Mak just now said something about my age, and when I heard that, I told her that I feel old when she spoke out the numbers. Oh, well. One might never think I'm that old. Don't worry. You are still young.

Anyway, Mak and Abah are going to Senawang (ke Seremban eh?) this Saturday for my cousin's engagement. My cousin's father asked Abah to be his spokesman for the engagement. At first, they want my parents to go with their car. But then Mak complained that she will not be comfortable to sit for hours 'politely' in the car, so she urged Abah to go with their own car. And hey, Kecik and me is going too! And I heard that Pak Jang wants to go too, and Pak Ngah, and I bet Mok Cik wants to go too (who wants to be left out?). I don't know. Having a big family is sure a nice thing.

And the most reason I want to go is because Mak said she wants to go to Nilai and of course I wont let go the opportunity to go shopping. Yes, shopping is the reason. Yay!!

And guess what, I'm reading!! I attempted to read this book several times. And it never succeeded. The title is Muqaddimah by Ibn Khaldun, translated one though, and I'm sure most of us know this book because it was mentioned when we learnt about the definition of civilization in History subject in Form 4. So, that is the very book I am trying to read. Wish me luck.

I just realized what I did this holiday. I am having my usual weird schedule. I sleep at 7 in the morning, I woke up around 3 pm, and stay awake until 7 am the next day. I made very small amount of bracelet, I ate, downloading songs, watch tv (especially Oprah and Top Chef), and sewing.

I almost finish sewing my baju kurung for the coming Eid, repairing over-sized baju kurung Mak and Mok Cik gave me (finished 3 still got 2 pairs to repair), and now am sewing Kecik's.

I browsed over some outfits, and was badly want to sew them. Pretty sad I am not that skillful. Someday, I might be able to. Practice makes perfect kan?

So it is Wednesday morning already. Good morning!

Saturday, 11 June 2011

Upset Tummy

Terasa macam budak-budak bila perut sakit macam ni. I woke up very late dan lambat sangat makan. So, beginilah jadinya.

Well, kalau kat maktab pun perut sentiasa sakit juga. Perut sensitif. Makanan yang kurang bersih, selalunyalah. Boleh kata hampir setiap hari cirit birit. Hehe....

Anyway, nothing much to do today. I updated my new website. Just finishing the drafts. I uploaded 90% of the photos. But I just keep them in the drafts. Sebab malas nak buat banyak-banyak. Why the hurry?

Oh, I figured out the best way to wear pashmina that I am comfortable with dan tidak menyesakkan leher aku. Finally, for about a month of trials and error. Next is to try the same style with shawl. You know, most the the shawls are not too wide to cover the chest and give good coverage at the back. Currently, I have one which is a bit wider than the normal shawl. But it is see-through so I must have an inner too.

But, I'm not really going to wear shawl or pashmina all the time. I am still comfortable with square hijab. But sometimes, we want to wear something different kan?

Friday, 10 June 2011

Opening New Website

I am in a construction of opening a new website in blogspot to sell my bracelets plus Mak's tudung. So, I am quite busy now. And I am making this without telling Mak, so it will be a bit surprise for her too. So far, several products' entries have been posted there, and am still working to post at least half before the end of next week.

So, if anyone wants to drop by, please, at this address langsirkalerbiru-artwork.blogspot.com.


Monday, 6 June 2011

Berdosanya Aku

I was accidentally found out something I wish I should know. But the thing that I found out really bothers me as it is related to someone that I know and love so much.

And unfortunately, I found myself to be so weak to go face to face to that person and talk. It's just because I committed the same thing, and I am still finding it is too hard to maintain myself restraining from committing that very thing, and now to talk about the same matter to another person?

You know, nobody is perfect. We want to perfecting ourselves. And some don't really care about that. Life's short, should enjoy them while you're still young, I'm not that goody-goody type of person so what?, and many more 'excuses' that are used to denying the fact that we did something wrong.

And in this modern world, everything seems to be have no limit. Everything. And it scares me because I am a kind of person who actually doesn't care.

And then I came across these verses in Surah Al-Furqan, their meanings are:
dan orang-orang yang tidak mempersekutukan Allah dengan sembahan yang lain dan tidak membunuh orang yang diharamkan Allah kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina; dan barang siapa yang melakukan demikian itu, nescaya dia mendapat hukuman yang berat, (68)
(yakni) akan dilipatgandakan azab untuknya pada hari kiamat dan dia akan kekal dalam azab itu, dalam keadaan terhina, (69)
kecuali orang-orang yang bertaubat dan beriman dan mengerjakan kebajikan; maka kejahatan mereka diganti Allah dengan kebaikan. Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. (70)


Reading the meaning of the verses, suddenly makes me cry. I felt like all the burdens that are crushing me, lifted. I felt..... Allah is so great. I always feel there is no hope for me to pay back of what I've done before. I felt helpless. I know He is the Most Forgiving, but a large lump inside me still doubting, because I know I am not truly turning over a new leaf. I still have the bad habits from the past which I still cannot get rid, and I am weak. I am very weak when it concern with feeling, wants and emotion.

And another thing that hits me, of how I am trying hard; not to skip prayers, read the Quran regularly, not to speak too much, do something that can make me forget about what-not, wear appropriately, and whatever I can do to make me close to Him to stop me to do the same thing over and aver again, but I'm not 100% success in doing so.

And what if another people who doesn't even have that sinful feeling, and doesn't really practicing religion faithfully; what should we do? What should I do?

And I don't know. I need to talk to someone. I really need to.

Saturday, 4 June 2011

Picnic!!

I was planning to go out on a date with Abang today, since several months before. But last minute, Abah suggested to have a picnic together. And today, when I was cooking, Mak told me that the whole big family is coming too! What a big picnic it will be!

So, today I was making ala-beriani rice, tandoori chicken and dalca. Mak then added rice, fish, nuggets and fries.

picnic..!!!

Okay, di atas tu ada gambar dari picnic kami tadi. Sangat seronok dan sangat sejuk. And I was having so much fun. Dah lama sangat tak mandi sungai, dan picnic beramai-ramai macam tadi, tambah lagi seronok.

Harap next time lagi boleh picnic, makan-makan ramai-ramai macam dulu.

Family is great!!

Sunday, 22 May 2011

Demam Exam

Ya. Saya sedang menjejakkan kaki ke alam demam. Dan saya tak nak.

InsyaAllah sihat nanti. Nak minum air banyak2, rehat, etc.

Dan mouse saya sudah rosak. Haihhh.. baru sahaja beli.

Sesungguhnya baru melihat gambar anak kepada sahabat, dan gambar kahwin sahabat-sahabat. Maka jadi pilu serta remuk redam hati. Rezeki tu milik Allah. Dan kita hanya mampu untuk usaha. Betapa bertahun-tahun yang berlalu begini buat aku rasa sedikit bersabar dan sedikit berfikiran positif berbanding dahulu. Dan memang sangat benar, seperti ayat ke-2, surah Al-'Ankabut yang maksudnya seperti di bawah:
Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, 'Kami telah beriman,' dan mereka tidak diuji?

Saturday, 21 May 2011

Fun Night

I went out with friends this night. We ate and laughed a lot and then eat again then laughed until we drop.

Sometimes, I just think, where am I belong to? I mean, should we stick to someone or a group? Or
can we just go around anybody without to stick to a specific someone? But I know, I'm not a friendly kind of person and have lots of friends. So, I always stick around to the same people or group, or in most of the time, alone.

And sometimes, I do think that I'm disturbing, sneaking in somebody's group. I always feel, I shouldn't be here and with them. I should..... just be alone.

It is difficult to accept that someone accepts me. It's weird, to have a bunch of people around me. Even if it is fun to have them around.

I might leave slowly. I know, not all are pleased when I'm with them. So, 'menarik diri dan pergi' is the best solution.

Wednesday, 18 May 2011

Cardigan

Hoho...aku bukan berniat nak menghentam sangat. Depends to how you perceive my comment. Dan ini adalah komen yang bersifat universal dan boleh juga melanggar batang hidung aku yang mancung ini. Just something to ponder.

Sekarang, seperti menjadi trend memakai cardigan atau sweater nipis over a t-shirt. Tak pun, ada yang pakai bolero or shrug. Pemakaian pada waktu malam, bolehlah nak diterima sebab orang kita pun ada jenis yang cepat sejuk dengan suhu malam di Malaysia. Tapi pada waktu tengah hari terik dengan suhu 30++ degree? Kalau mat saleh tengok mesti tak berkelip tengok kita. Yalah, sedangkan pada waktu summer yang suhunya paling panas 18 degree tu boleh melepak bawah cahaya matahari memakai shorts and bra sahaja, ini kita suhu lebih kurang double boleh pakai pakaian yang tebal.

Orait..orait... orang tak kisah asalkan nampak stylo. Right, kalaulah anda boleh bertahan dengan pemakaian cardigan, bolero, shrug atau sweater nipis itu pada siang-siang hari, kalaulah anda mengatakan mereka yang memakai pakaian yang menutup aurat yang labuh juga itu as foolish sebab panas, you are the one yang idiot!

Kadang, kita buat sesuatu tu tak kena tempat kan?

Motivasi Exam

Aku baru tahu semalam. Ija exam pada hari yang sama dengan aku, tapi pada waktu petang. Dan dia sudah study menggila sejak minggu lepas. Dan aku masih melepak dan buka buku sekali sekala bila terasa mahu. Dan bila aku tahu semalam, aku rasa terkejut. Ohhoooo... lusa sudah mahu jawab exam. Makanya, walaupun stok menggoreng itu ada, tapi perlu dipertajamkan dan ditambah dengan isi-isi jawapan yang sepatutnya. Maka, semalam kononnya sebelum tidur membacalah dengan sungguh-sungguh.

Dan hampir tengah hari ini, aku baru bangun. Bagaimana esok sudah mahu exam masih bangun lewat? Dan kerisauan pun bertambah. Bagus memanglah. Tapi bila kelam kabut itu, sudah jadi serabut dan takkan terlekat dalam ingatan dan fikiran. Makanya, kena cook down sekejap baru boleh buka buku semula.

SELAMAT JAWAB PEKSE SEMUE!!!

Monday, 16 May 2011

Teacher's Day?

I don't celebrate such thing. Even Mother's Day or Father's Day. It's just a symbol. Nothing more.

Nothing wrong, in the other hand. It depends on how we perceive the celebration, the remembrance. And also what we experienced in life.

I hate teachers. That's my emotional statement. That statement is based on what I went through my life as a student, dealing with certain teachers that are not even qualified to be a teacher.

As a child, I was truly hurt by some person I called adult. Let it be anyone. Because, as we look around us, there are so many adults who are more childish than the children. The selfishness, and the superiority they think they are compared to us young being makes me want to beat them so much, to the extent to kill them.

But as I grow up, even there are still many adults (oitt!! you are one of them already la...) who are not fit to be an adult but still looking down on us; I learnt that no one is perfect. And no one is similar. Some people are easy to deal with, some are not (I'm in the second group). So, even if they are sucks to the max, they are still somebody who the young ones should respect to.

And yes, not all of my former teachers are irritating. Instead, lots of them are very nice, funny, cool, etc. So, jangan sebab nila setitik rosak susu sebelanga.

To all my teachers, the ones I love and the ones I hate, Happy Teacher's Day.

Sunday, 15 May 2011

Exam..

Dah sampai dah penghujung semester 3. Cepat ye berlalu. Dah setahun setengah sudah di maktab sini. Rasa macam baru saja lagi masuk sini. Tapi dada yang membuak-buak menahan seribu juta perasaan masih sama. Dan ragam hidup di sini...... boleh kata tak membosankan tapi boleh buat jiwa patah.

Apa pun, menjelang peperiksaan akhir semester 3 yang akan datang ni, aku masih belum ada perasaan nak study. Kali ini, memang terasa sangat berat nak study. Banyak saja benda-benda yang tak berkaitan yang aku buat. Contohnya, me'repair' baju, menjahit tudung, menjahit artikel untuk PPIM (semester depan kena hantar, lambat sangat lagi tapi bila dah rasa nak buat, buat juga la), cuci-cuci mata tengok baju kasut dan beg, berjual (mujur manik-manik semua di rumah kalau tak memang tak usik langsung buku).

Oh, perasaan nak exam hanya akan datang bila sedang jawab soalan exam kemudian have no idea what the heck is the answer, atau yang lebih parah, apebendesoalanninaksebenarnya?? Jadi selepas itu barulah mempunyai perasaan untuk study. Ohhhoooo.. perkataan study digunakan instead of revising. Makna dalam tu. Hahahahaha!!

So long tak melepak di internet. Really, aku dah jarang online. Kalau ada pun untuk tengok anime atau baca manga saja. Dan stok broadband aku untuk sebulan habis dalam masa seminggu, kemudian menepeklah pada wireless maktab ni.

Recently, aku drive. Kali pertama pegang stereng dalam tahun ni. Dan kali pertama bawa kereta auto. Tak sedap. Terasa mengantuk yang teramat sangat. Sungguh bercita-cita nak dapatkan kancil sebijik, senang aku nak balik selalu dan aku memang suka nak balik selalu dan merewang selalu. Semester depan sudah bercita-cita sudah. Entah dapat entah tidak. Selama ni, cakap sajalah nak simpan duit. Alik-alik, lesap. Memang tak boleh bersabar kalau selagi ada duit ni. Kena tak ada, baru rasa lega gamaknya. Ekekekekekekekeke!!

Tuesday, 3 May 2011

Selepas Assignments dan Sebelum Exam

Nak kata study week, belum lagi. Tapi, lebih kurang jugalah. Bila tiba-tiba pace jadi perlahan, tiba-tiba jadi hilang arah. Mati kutu jugalah. Now, I'm spending my time menjahit dan buat gelang dan download anime.

Dah lama tak update sini. Dan aku tak tahu apa yang aku nak tulis. Some times ago, aku sangat suka menulis dan bercerita. Tapi bila makin lama, aku rasa macam keyakinan untuk menulis itu jadi pudar. I restricted myself to write. Well, mungkin sebab terasa I should not write benda-benda yang nonsense, atau too personal, or maybe have to stop kutuk+kritik orang.

So, nak tulis perkara-perkara yang bosan saja?

Dalam erti kata lain, aku jadikan diri aku terlalu 'rigid'. Idiot eh?

Jom jadi gila!!!

Tuesday, 19 April 2011

Akidah II

Dalam sebulan dua ini, hidup aku rasa macam agak terkontang-kanting, macam tak berpegangan. Solat entah ke mana, kepala fikir merata-rata, kepala kusut, berserabut, kerja bertimbun terkejar-kejar nak buat itu ini; di mana aku?

Pernah aku baca disatu artikel, pada zaman akhir ini, manusia disibukkan dengan banyak perkara, sehingga kesempatan untuk menghadap Allah itu tiada. Tak sempat nak ingat Tuhan, kerja melampau sangat.

Dan aku lihat sekeliling; pada diri aku, mak abah, abang, saudara-mara. Benar sangat. Sekarang sudah jadi normal, seseorang pasti ada kerja sampingan sekurang-kurangnya satu. Semuanya sebab nak menampung kos kehidupan keluarga. Dan akibat yang jelas, Tuhan tak sempat nak ingat. Pernah aku buat kerja, sampai tak sempat nak solat dek mengejar deadline. Sampai begitu sekali.

Aku Tak Mahu Ada Di Sini Lagi

'Welcome back to hell!' kata aku, masa menjejakkan kaki semula ke kawasan maktab, setelah seharian keluar. Dah sebulan, tiap kali hari Ahad, mesti aku keluar pagi, pergi Raub, jalan-jalan, kemudian balik rumah, lepak-lepak sambil tengok tv, malam baru balik semula ke maktab (tak boleh balik terus, musim assignment tak habis lagi). Aku dah jemu duduk sini. Dan rasa boleh stress dan gila duduk sini. Bukan tak ada benda nak dibuat. Tapi, masih terasa keadaan di sini semacam menekan kewarasan.

Tadi berborak dengan Ija dan Madi, Madi kata batch kami nanti akan duduk di luar. Nak tampung pelajar lain, yang dah tak muat tempat dah nak duduk di hostel ni. Well, good for us. Dan, aku pun memang bercadang nak duduk di luar. Tak nak duduk hostel dah. Ridiculous tahu? Kalau duduk hostel dan life tak macam budak sekolah menengah, tak mengapalah juga. But then.........

Tapi fikir semula, kalau student bertambah, mana cukup kelas!!

Saturday, 16 April 2011

Ini Pasal Aku. Aku Bukan Nak Kondem Siapa Siapa.

Berat sebenarnya nak join. Tapi baguslah apa yang mereka buat tu. Mungkin untuk orang lain, agak releven, atau sangat releven. Tapi bukan untuk aku, mungkin. Dan, ada perkara lain yang lebih besar daripada itu untuk aku.

Perkara ini, boleh menimbulkan kontroversi. Tapi, biar lantaklah. Bukannya salah pun, walaupun ada konotasi negatif di dalam ajakan dan penerangan tu. Well, tiap manusia ada kepercayaan dan prinsip yang tersendiri.

Andai aku pergi pun, atas dasar menyokong sahabat sahaja.

Aku dah lalui benda-benda tu. Dan aku memang sangat berminat untuk tahu, tapi bukan untuk berdebat.

Sekali lagi, ianya tak salah. Sangat releven. Tapi bukan untuk aku.

Anda Stress???

Pagi ini bermula lambat. Sekarang, sudah Zuhur. Tapi aku baru nak bersarapan. Tapi, tak kisahlah. Itu bukan perkara utama yang aku nak cakap.

Aku stress. Sebab tahu, jiwa aku ni makin hari makin lemah. Iman makin lama makin merudum. Solat entah ke mana, asyik tidur dan buat perkara yang tak sepatutnya. Semua ni bermula beberapa minggu lepas. Sejak assignment mula bertimbun.

And I was thinking that aku masih belum fit untuk menguruskan diri apatah lagi menguruskan orang lain. Masa belajar ini pun sudah rasa tak cukup masa dan tertekan untuk buat kerja rumah serta assignment. Kalau dah kerja nanti, masalah kerja, masalah pelajar, masalah kewangan, masalah dengan suami dan anak-anak, masalah rumah; bukankah lebih menyesakkan?

Maka apakah tidak reti-reti nak belajar walhal dah bertahun-tahun hidup membujang masih lagi tak pandai nak uruskan perkara yang mudah?

Dan masalah emosi serta mental hingga kini masih tak habis. Terkawal tu ada, kadang-kadang. Tapi masih tak cukup.

Dan bagaimana nak teruskan hidup andai dugaan yang sama sejak bertahun dulu sampai sekarang masih tak boleh nak tempuh?

Sunday, 10 April 2011

Mati Kutu

Tak tahulah kutu siapa. Yang pastinya, bukan aku. Sebab makhluk tu dah lama tak hinggap dan bermastautin atas kulit kepala aku ni.

Aku ada SANGATTTTT banyak assignment dan homework yang perlu aku siapkan. Tapi aku tak mampu langsung nak buat satu apa pun. Word dah buka, buku dah buka, tapi masih tak dapat nak buat. Jiwa macam tak ada sekarang ni. Rasa macam..... nak buat sesuatu aktiviti fizikal yang tidak berkaitan langsung dengan tugasan aku ni. Tadi, aku dah ralit buat gelang (walaupun tak jadi), tapi bila dah tak jadi tu, aku rasa fade-up dan tolak tepi kit tu. Then aku nak kemas bilik. Tapi... what the??

Aku nak balik rumah.

Tak pun, at least jalan-jalan. Keluar dari maktab ni. Tak terasa pun suasana kondusif yang boleh meningkatkan tahap pembelajaran mahupun kesihatan mental pelajar di sini. Semuanya..... membebankan fikiran.

Bukannya nak enjoy, kena ada kelab malam ke, karaoke ke, konsert rock ke. Tapi.... suasana yang sebenarnya tenang, sunyi, segar (fresh dari hutan) ni pun, tak dapat nak datangkan ketenangan.

Tak ada adventure bak kata orang putih, dan orang yang tak putih tapi reti cakap orang putih.

Terasa macam nak travel dan menghabiskan duit.

Saturday, 9 April 2011

Menyelit Sekejap

Pagi tadi, boleh la... buat la juga sikit kerja. Sehinggalah aku teringat yang Mak pergi KL hari ni untuk beli stok tudung. Aku pun apa lagi, menyelitlah nak beli cord dan dawai. Pesan dah. Kalau tak beli, berangin juga aku nanti.

Dan, pagi yang seterusnya dihabiskan dengan membeli-belah di alam maya. Esok boleh bayar, dan Selasa insyaAllah boleh dapat. Seronok buat kerongsang dan gelang ni sebenarnya. Bila tengah ralit tu, kurang sikit fikir pasal assignment yang menyakitkan kepala. Dan bila orang seronok tengok hasil kerja kita, rasa lagi seronok.

Sekarang sudah jam 1. Aku baru terfikir nak breakfast. Hehe.. dan sekarang sedang mengadap 'kopi kuat' (bak kata Ijun). Bila lagi nak hentam kopi dan sakit-sakit sampai tak larat nak bangun kan?

Esok balik rumah~~~

Friday, 8 April 2011

Senyummmmm (^_^) Bak Kata Mel

Seriously, sangatttttt 'gembira' aku mengadap kerja yang hari ini bedebuk!! jatuh menimpa-nimpa.

Dan tambah lagi 'gembira' bila kerja ni kena hantar 20hb ni, dan ada lagi satu assignment yang perlu hantar 22hb. Kedua-duanya sangat banyak untuk dibuat dalam masa yang pendek.

Aku rasa kejutan budaya di IPG ni, aku masih tak dapat nak cope sepenuhnya.

Sekarang pulun saja kerja yang ada malas nak fikir banyak atau sikit nanti stress sampai menangis-nangis dan tak mampu nak buat apa pun lepas tu.

Sila jangan sakit dalam bulan ni.

Thursday, 7 April 2011

Death

Bila berlaku kematian, dalam masa yang sama akan ada orang yang bersedih dan meratap akan kehilangan itu. Masalahnya bukan pada orang yang telah mati, tetapi pada orang yang masih hidup. Atas dasar sayang itu, maka akan ada yang ingin ikut sekali mati. Sampai begitu sekali. Dan bila yang mati itu orang-orang yang masih muda atau kematian itu tidak disangka-sangka, meratap-rataplah orang-orang yang menyayanginya menyalahkan takdir dan berkalau-kalau.

Kalau-kalau itu, takkan memutarkan masa dan menghidupkan orang yang telah mati.

Aku tak pernah rasa sedih atas kematian. Belum ada lagi orang-orang kesayangan aku yang pergi. Tapi tak dinafikan, kekadang bila berfikir akan kematian orang-orang yang disayangi, aku akan menangis. Terasa amat kehilangan. Terasa akan sengsara hidup. Terasa sudah tak mampu untuk hidup lagi.

Tuesday, 5 April 2011

Hidup Ini Sucks!!

Tapi kita ada Tuhan. Lagipun, memang hidup di dunia ni takkan betul-betul aman dan indah. Sementara saja. Dan memang banyak dugaan, ujian dan sebagainya. And that what life truly is. Jangan harap nak duduk senang lenang goyang kaki sampai mati. Kalau hidup senang lenang, maksudnya Allah macam tak ambil kisah pasal kita. Kalau Dia sayang kita, Dia mesti nak upgrade darjat kita. Dan caranya, dengan uji kita. Well, sebenarnya kesenangan itu ujian juga. But then, kesenangan itu, kita akan rasa macam rahmat, dan kesusahan itu ujian. Both are ujians. But then, bila macam senang sangat hidup tak rasa susah, dengan automatiknya hidup tak rasa macam hidup. Macam dalam fairy tale. Dan akan rasa bosan. Hidup macam monotonous.

Dan apalah sangat kesenangan dan keindahan dunia ni kalau nak bandingkan di syurga nanti. So, biar lantaklah hidup yang sucks macam mana pun. Bear with it.

P/S : Luahan hati oleh orang yang sedang stress. Tekanan daripada tugasan terasa ringan kalau nak bandingkan tekanan yang diberikan oleh manusia. Hehe.. semuanya sedang tertekan barangkali jadi melepaskan rasa tertekan itu kepada manusia lain, baru betul sharing is caring kan?
Why, bahasa aku makin hari terasa macam makin kasar. Ahhh... masih rasa indah cara hidup yang lama. Bersopan sentiasa itu bukan aku.

Friday, 1 April 2011

'Fasa Pertama' Lawatan Kami

Sekarang sudah 10.27 malam. Kami semua masih lagi ada di tepi tol Sungai Besi, menunggu bas yang sedang dibaiki. Kami dah ada di sini sejak jam 8 lebih tadi, dan perlu tunggu lagi dua jam. Sangat menarik fasa pertama lawatan kami ni.

Dijangka, dalam jam 2 - 3 pagi nanti baru sampai Melaka. Doakan keselamatan kami, dan kejayaan lawatan ni.

Mari Berpoya-Poya~~

Ohhhh... macam excited saja nak pergi Melaka hari ni. Muahahahahahahahaha..

But then, malas nak pack barang, malas nak travel jauh-jauh. Kenapakah tak wujud sesuatu macam 'pintu suka hati'? Boleh travel tanpa guna duit yg banyak, tak penat sangat.

So, kami sekelas akan off to Melaka petang ni, sampailah hari Ahad. Ahhh.. assignment yang perlu buat masa lawatan tu entah hilang ke mana. Sempat kot nak cari dan pack lepas kelas nanti.

Semoga selamat pergi dan selamat balik.

(^_^) InsyaAllah.

Monday, 28 March 2011

Hari Semalam... Penuh!

Paginya, kami ada rehlah SCS. Sangat mencabar dan stress di dalam prosesnya. Selepas tu, baru boleh tenang dan berseronok. Haha..

Anyway, semalam balik rumah!! Jumpa Mak, jumpa Kecik. Angah dan Dekli pun ada. Abah kerja.

Tapi yang pastinya penatlah semalam. Dah la kena berlari-lari kena kejar anjing, segalanya.

Dalam perjalanan balik, aku cakap kat Abang, 'dah tua ye adik-adik kite (aku refer pada Angah dan Dekli).'

Adik aku dah menjengah dewasa, dah kerja, dah nak kahwin. Tapi kan, bila aku compare diri aku dengan adik-adik aku, aku tak rasa macam aku makin tua. Aku rasa.... biasa saja. Selama ni pun, aku tak pernah act as kakak pun. Lebih kepada adik.

Dan berborak semalam dengan Abang, about anak-anak. Aku biasa duduk sendiri, dan aku boleh berdikari. Tapi fikir semula, untuk uruskan orang lain, terutama anak-anak, mampu ke? Tiba-tiba aku jadi takut. Boleh ke aku jadi ibu yang baik? I can be friends with my children, tapi as a mother, boleh ke?

Macam jauh sangat masa depan. Tapi bila perasaan takut ni datang, rasa macam dekat saja.

Okay, put that aside. Aku dah beli rak kasut!! Hahahahahaha.. betapa lamanya aku memendam perasaan. Haha... Tapi aku beli jenis plastik, yang untuk isi barang-barang biasa saja. Bukan rak kasut pun, tapi boleh jadi rak kasut. Beli plastik, jimat wooo. Nak cari yang kayu, mahal dan tak muat ruang nak letak.

Hari ini bangun dengan perasaan sangat mengantuk.

Tuesday, 22 March 2011

Stress Bertempat

Tiga malam ku mencarimu~~~
Tiga malam hatiku sunyi~~~~~


Okay, poyo!

Well, stress selama tiga hari berturut-turut ni, sangat tidak seronok ye. Hari pertama, masih terasa boleh dikawal sebab penat sangat mengemas bilik dan tak sempat nak fikir berlebih-lebihan.

Hari kedua, bercucuran sudah air mata. Srotttt sreettt di hujung talian mengomel pada Encik Abang perkara-perkara remeh yang merisaukan fikiran. But then, stress itu bagus. Tup tup, dalam air mata yang bercucuran itu siap juga dua assignments.

Dan hari ini, nak bercucuran air mata tapi dalam kelas. Kena cover macho juga. Jadi menangis dalam hati saja sambil jari yang menggantikan mulut yang mengomel dan srooottt sreeettt di kekunci telefon bimbit. Sudahnya, siap satu lagi homework.

Dan malam ini, tak sempat nak srooootttt sreeettt, hati sudah terubat dengan rahmat pada tengah hari dan pertengahan maghrib tadi, maka dengan gembiranya menggoreng assignment berpandukan buku teks Sejarah tingkatan 5 sambil kadang-kadang makan coklat dan baca manga.

You know, harapan aku pada masa ini, semoga setahun ini dan setahun akan datang cepatlah berlalu, dan rezeki pun melimpah-ruah.

Aku sangat perlukan teman hidup ketika ini.

Sunday, 20 March 2011

Aku Makan Udang... Muahahahahahahaha!!

Actually, small shrimps aje. Itu pun dalam tinned mushroom soup, yang aku rasa, agak safe sikit berbanding fresh punya. Anyway, for those yang tak tahu, aku alergik pada udang. Hehe.. So far, masih okay. Tak tahulah dalam sejam dua nanti, kalau-kalau muntah. Mau mencurah-curah.

Emm, cuti dah habis, dan sekarang kat maktab. Dan baru sekarang ingat ada subjek esok yang homeworknya dah lama sangat dah tamat dateline tapi sampai sekarang tak buat lagi. So, lepas ni, mari memulun!!

Dan baju pun tak siap kemas lagi. Ada satu luggage besar, dan satu luggage kecil, pasang cadar, dan siap!

Kena iron baju lagi...

Okay, tekak sudah kembang terasa. Selamat bermuntah!